20 August în istoria automobilistică

20 August este data la care pe porţile uzinei din Leipzig a ieşit primul exemplar al celui mai controversat Porsche al deceniului trecut, SUV-ul Porsche Cayenne.

20 August în istoria automobilistică 20 August în istoria automobilistică

20 August 2002 - În această zi uzina de laLeipzig a asamblat primul exemplar Porsche Cayenne, un model foartediscutat de către puriştii, prin prisma menirii şi aspectului săuneobişnuit. Acest model, cunoscut în rândul inginerilor, dreptPorsche 957, a fost prezentat oficial la Salonul de la Geneva dinacel an, dar a fost pus în vânzare în 2003 de abia.

Modelul a fostun succes comercial imediat, în ciuda controverselor, şi în 2003 laîncheierea anului fiscal pentru Porsche, germanii comercializândpeste 20.000 unităţi. Aproximând putem spune că în perioada 2003 -2007 Porsche Cayenne a reprezentat cam 40% din vânzările anuale deautomobile Porsche, fiind un model important pentru succesulmărcii.

Schitele originale ale lui Cayenne

Prima generaţiea primit un facelift consistent în 2007 şi motoare noi în acelaşian, iar actuala generaţie a fost prezentată oficial la Salonul dela Geneva şi a intrat pe piaţă în Aprilie Mai. Cu timpul însăcontroversele în jurul modelului s-au temperat şi actuala generaţiea fost primită chiar bine, ţinănd totuşi cont că deja SUV-urilesportive nu mai sunt o raritate pe şosea.