20 Iunie în istoria automobilistică

20 Iunie este data la care a luat naştere Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), cel mai important organism din motorsport.

20 Iunie în istoria automobilistică 20 Iunie în istoria automobilistică

20 Iunie 1904 - În această zi în Paris esteînfiinţat Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus(AIACR), un organism care la acea dată se ocupa de organizareacurselor automobilistice timpurii în care franceziierau pionieri. Ulteriorasociaţia a căpătat autoritate la nivel european şi chiar mondialfiind redenumită FIA.

Momente cheie în istoria FIAsunt anu 1946, atunci când asociaţia a cerut standardizarearegulilor în Grand Prix, fapt ce a dus practic la primul sezonoficial de Formula 1 în 1950. În 1973 o altă competiţie foarteapreciată azi a fost înfiinţată de FIA, a 42-a ediţie a RaliuluiMonte Carlo a devenit practic prima etapă din istoria World RallyChampionship (WRC). În 1987 FIA a stabilit şi primul sezon al WorldTouring Car Championship . 10 ani mai târziu FIA a preluat controlul asupra BPRGlobal GT Series, transformând-o astfel în FIA GT şi dând naştereastfel celei mai importante competiţii de Gran Turismo din lume.

În prezent FIA este condusă deJean Todt are 222 membri şiîşi are sediul la Place de la Concorde, Nr 8, în Paris.

FIA GT