2019 e anul marii schimbări pentru Corsa

Autor: Alexandru Banu 09 nov. 2017 Știri auto
2019 e anul marii schimbări pentru Corsa

Cine al cui mai e în piaţa asta mare? Toţi sunt ai tuturor. Toţi lucrează, conlucrează, colaborează cu toţi. Împart platforme, fac schimb de motoare, cumpără pachete majoritare, niciodată nu a fost aşa dinamică piaţa asta producătoare de maşini. Sinergie este un cuvânt pretenţios cu sensuri diverse şi complexe. Dar cam asta se întâmplă. E o contopire spre o producţie aproape unitară la nivel global.

Pentru mărci e din ce în ce mai greu să reziste, fie că sunt parte a unui conglomerat (ex GM, VW, Renault-Nissan), fie că sunt independente (producţie de nişă cu câteva modele pe an). Ba chiar poate că pentru cele din urmă e mai uşor pentru că au 25 de clienţi bogaţi pe an pentru care lucrează.

Mărcile de volum trebuie să vândă cu milioanele ca să susţină producţia şi distribuţia din zecile de ţări în care sunt prezente. Vorbim de o industrie care hrăneşte guri cu nemiluita. Imaginaţi-vă un faliment al unui brand numai pentru că ţine coada sus, aşa cum au şi fost. În final ajung să se vândă pe 2$ şi sa ccepte condiţiile cuceritorului.

Opel a fost în situaţia de a pleca anul ăsta de la General Motors după zeci de ani de zile. Acum e la PSA, grupul care deţine Peugeot, Citroen şi subbrand-ul premium DS al lui Citroen.

Uşor şi încet, Opel va deveni o maşină mai mult franţuzească pentru că partea cu bani dictează tonul. Nu este o ambiţie, o mândrie naţionalistă, ci o eficienţă a repartizării costurilor.

În acest context, Michael Lohscheller (CEO Opel) şi Carlos Tavarez (CEO PSA) au anunţat programul PACE! – care ar trebui să resabilească echilibrul financiar la nivel de grup şi să aducă toate cele 4 brand-uri mari pe plus (Peugeot, Citroen, DS şi Opel).

Până în 2024, maşinile Opel vor trebui să treacă toate pe platformele Peugeot-Citroen franţuzeşti. Şasiurile vor fi scalabile şi astfel numărul lor va fi redus de la nouă la două, conform Motor1. La fel, trenurile de rulare (motoare şi cutii) vor fi 4 în loc de 10 câte sunt astăzi. Primele modele care vor fi ridicate pe platformele PSA vor fi Combo şi noua generaţie Corsa, în 2019. Din 2019 urmează câte o lansare majoră în fiecare an, iar până în 2020, Opel va avea 9 noi modele de maşini cu tot cu versiuni ale caroseriei (ex: Astra hatchback, sedan, break, coupe, cabrio).

Totodată, Opel a anunţat că vrea să devină cel mai preocupat de mediu producător. Astfel va avea versiuni hibride sau electrice pentru toate modelele, până în 2024. Până în 2020, nemţii vor lansa mai multe versiuni PHEV (Plug in Hybrid Vehicle) printre care Grandland X şi Corsa electrică 100%.

Centrul de la Russelsheim o să fie în continuare implicat direct în dezvoltarea maşinilor Opel. Ultima fază din ofensiva PACE! este deschiderea Opel pe 20 de noi pieţe până în 2022.  

Autor Alexandru Banu

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide