22 August în istoria automobilistică

Pe 22 August 1902 a luat naştere Cadillac, cea de-a doua marcă americană ca şi vechime şi cea care poate fi considerată perla industrie auto americane.

22 August în istoria automobilistică 22 August în istoria automobilistică

22 August1902 - În această ziîn Detroit a luat naştere Cadillac, o marcă denumită dupăexploratorul francez Antoine Laumet de la Mothe, Sieur de Cadillac,cel care a înfiinţat "oraşul motoarelor" în1701. Fondatorul mărciiamericane este Henry M.Leland, un inginer american care a preluat rămăşiţele Henry FordCompany - cea de-a doua tentativă a lui Henry Ford de a pune pepicioare o companie, nu a treia şi cea încununată de succes - şi areformat-o ca şi Cadillac.

Cadillac aintrat sub umbrela General Motors în 1908 şi imediat s-a remarcatprin inovaţii de succes aduse automobilului. Astfel în 1910Cadillac a fost primul producător care a asamblat un automobil cucaroserie închisă, iar în 1912 a fost primul care a încorporat unsistem electric pe maşini, pentru pornirea motorului şi luminile dedrum.

Cadillac Le Mans

În 1926 Cadillaca introdus şi primul plafon făcut din oţel, până atunciautomobilele având unul din lemn acoperit cu material textil. În1957 Cadillac a introdus funcţia de memorare a poziţiei scaunuluişoferului, o formă primitivă a sistemelor de astăzi şi 7 ani maitârziu pe un Cadillac a apărut climatizarea automată. De altfelaceea a fost perioada de glorie Cadillac, criza auto americană dinanii '70afectând compania.

De asemenea,Chevrolet a suferit din cauza politicii General Motors, care înîncercarea de a mări eficienţa, a început să dezvolte modele peplatforme comune, ba care chiar şi semănau foarte mult între ele.În anii '90Cadillac a revenit în atenţiaamericanilor prin introducerea SUV-ului Cadillac Escalade în 1998. În prezent Cadillacîncă se luptă pentru a atinge excelenţa inginerească acompetitorilor germani, foarte des comparându-se ei însăşi cumărcile nemţeşti.

Cadillac Essential Guid