22 Mai în istoria automobilistică

Astăzi a apărut automobilul, nu invenţia în sine, ci termenul care o defineşte şi pe care noi îl folosim cel puţin în fiecare zi.

22 Mai în istoria automobilistică 22 Mai în istoria automobilistică

Primul "automobil"22Mai 1899 - În această zi Charles Shanks a folositpentru prima dată termenul "automobil" într-un articol a apărut în ziarulCleveland Plain Dealer. Până atunci cele mai populare denumiripentru ceea ce noi numim astăzi automobil erau "horselesscarriage" - căruţăfără cai - sau "motor carriage" - căruţă cu motor - apelative improprii pemăsură ce autovehiculele au evoluat.

Shanks a folosit acel termen nou provenitdin franceză, dar care este compus din asocierea unui termen dinGreaca veche autóscu unul în Latină mobilis, într-o serie de articoledatate 22 Mai 1899care descriau călătoria alături de Alexander Winton de la Clevelandla New York. Winton unuldintre pionierii industriei automobilistice era foarte frustrat delipsa mediatizării a sa şi a modelului Winton Runabout şi a decissă stabilească un timp record între Cleveland şi New York alăturide jurnalistul Charles B. Shanks.

Nu a fost chiar un record parcurgând această distanţă în 47 deore şi 34 de minute - o distanţă care azi poate fi făcută în 7 ore-, dar a dus la naşterea termenului automobil. Cuvântul a prinsfoarte repede şi ulterior a devenit standardul pentru a descrieinvenţia cu motor, patru roţi şi capacitatea de călători terestru.