26 August în istoria automobilistică

În această zi, acum mai bine de jumătate de secol, a apărut primul Mini, automobilul care a creat un întreg cult în Marea Britanie şi Europa Vestică.

26 August în istoria automobilistică 26 August în istoria automobilistică

26 August 1959 - În această zi British MotorCorporation (BMC) a lansat Mini, automobilul care pentru engleziînseamnă ceea ce pentru nemţi reprezintă Volkswagen Beetle saupentru italieni Fiat 500. Povestea lui Mini a pornit de la unincident diplomatic care a dus la o criză a petrolului în Anglia.În 1956 preşedintele egiptean a naţionalizat Canalul Suez careplică la decizia britanicilor şi americanilor de a nu mai finanţaun baraj pe motiv că Egiptul avea legături comuniste.

A urmat o crizăa petrolului în Europa din cauza transportului anevoios spre Apus,care a generat o raţionalizare a combustibililor în Anglia. SirLeonard Lord, şeful BMC, a decis atunci că este cazul să producă unautomobil foarte eficient care să învingă criza. Astfel, în 1957 aînceput în mare secret dezvoltarea modelului Mini. După doar doiani şi jumătate a fost gata automobilul "de buzunar", vândut atâtca şi Austin Seven sau Morris Mini-Minor. În 1962 diferenţeleestetice dintre cele două versiuni (în principal doar grila eradiferit[) au dispărut şi modelul s-a numit simplu Mini.

Noul vs Vechiul Mini

Cel care adezvoltat acest model a fost Sir Alec Issigonis, un turc născutînsă dintr-o familiei de greci stabilită însă în Anglia ulterior.Ideea de la care a pornit Sir Alec a fost de a proiecta o maşinămică care să poată însă găzdui patru adulţi. "A găzdui" este însăun termen relativ, Issigonis evidenţiind sensul foarte pragmatic şiastfel a rezultat un automobil de 3,3 metri lungime, 1,4 lăţime şi1,36 înălţime, dar cu un ampatament generos pentru proporţiilesale, de 2,13 metri. În plus acest automobil avea doar 630 kg şimotoare cu capacitatea mai mică de un litru, atingând obiectivul dea consuma cât mai puţin.

Până cândproducţia modelului original a fost oprită în anul 2000, 5.3milioane de automobile Mini au fost produse, toate respectând înlinii mari reţeta originală. În 2001 BMW a readus la viaţă Mini,dar l-a repoziţionat într-o manieră premium, vizând în principalpublicul tânăr urban. De asemenea gama Mini este acum într-oextindere continuă, noi versiuni neexistente anterior fiindintroduse.