26 iunie în istoria automobilistică

Cu mai bine de un secol în urmă, pe 26 iunie, s-a desfăşurat primul Grand Prix din istorie, câştigat de Ferenc Szisz, un pilot maghiar, la bordul unui automobil Renault.

26 iunie în istoria automobilistică 26 iunie în istoria automobilistică

26 iunie 1906- În această zi a avut loc primul Grand Prix dinistorie, desfăşurat pe un circuit de 103 km la Le Mans - nu pecelebrul Circuit de la Sarthre, ci pe unul stradal închis. Aceastăcursă a adus în vocabularul specific motorsportului"startul Le Mans", în care piloţii sprintau până la maşini şiapoi demarau în cursă. Ferenc Szisz în calitatea sa de tester şefla Renault s-a prezentat la start cu un model Renault AK 90CV.

Conducând cu o viteză medie deaproximativ 100 km/h acesta a reuşit să devină primul câştigător alunu Grand Prix, acest tip de competiţie putând fi numit străbuniculFormulei 1, după evoluţia ulterioară a motorsportului. Chiarstatuia din bronz portretizându-l pe Ferenc Szisz la bordul Renault90 CV tronează la intrarea circuitului de Formula 1 Hungaroring,simbolizând victoria iniţiatică pe care acesta a avut-o în curselede mare viteză. Ca un amănunt picant despre Ferenc Szisz, dar carenu se ştie cât de veridic este, există surse care spun că a fostromân, deşi s-a născut la Szeghalom în Ungaria.

Statuia lui Szisz de la Hungaroring