3 cilindri şi 115 cai pentru senzaţii la 5.500 rpm (video)

Autor: Alexandru Banu 05 feb. 2018 Știri auto
3 cilindri şi 115 cai pentru senzaţii la 5.500 rpm (video)

 

Să-ţi iei o maşină serioasă, măricică, încăpătoare şi elegantă sau să mai copilăreşti un pic? Depinde foarte mult de fiecare dintre noi. Noi am mai copilări, deşi copilărit poate să însemne şi apariţia unui copil, iar atunci, deciziile nu mai ţin numai de hachiţele tale. Dacă ai un salariu mai mult decât pertinent, ai putea însă să te gândeşti şi la tine şi să-ţi iei o a doua maşină. Sau maşinuţă cu care să-ţi faci nebunia. Să-i mai dai o pedală din când în când prin Bucureşti, prinde bine. În limitele legii, desigur.

Există acum o soluţie germană pentru distracţia ta şi se numeşte Volkswagen Up! GTI. Model 2018. Aşa cum zice şi Carscoops, este GTI-ul accesibil din gama VW. Aşa că dacă vrei să scrie acolo pe spatele maşinii GTI, iată rezolvarea. Şi nu cu litere cumpărate din Autovit, ci cu litere din fabrică.

Cel mai puternic Up! este un omagiu pentru GTI-ul original, din 1976, care era şi micuţ. Up! GTI are 1.000 de kg şi un motoraş de numai 1 litru. Sunt trei cilindri acolo în care pistoanele fac mult zgomot ca nebunele la 5.500 rpm ale motorului ca să scoată 115 cai putere. Acolo unde schimbă cutia în filmuleţul Automann-TV.

Comparativ cu primul model GTI (Golf-ul 1), motorul ăsta scoate aceeasşi putere dintr-un litraj de aproape două ori mai mic (1.8 litri avea în 1976 modelul cu 115, 1.6 litri cel cu 110 cai). Maşina de atunci avea 800 kg şi 3.7 m lungime (era cu 10 cm mai mare decât un Up! 2018).

Oficial, maşinuţa prinde suta la oră în 8.8 secunde, un timp pe măsura gabaritului şi conform aşteptărilor dintr-un motor de 1 litru şi 115 căluţi. Mai mult decât atât, Volkswagen UP! GTI prinde 200 km/h. Nu şi în acest filmuleţ.

Din calculele noastre ochiometrice – cu un ochi pe secundarul de la Youtube şi cu altul pe vitezometru, am calculat pe undeva între 8 şi 9 secunde. Deci nemţii respectă timpii de acceleraţie din foaia “matricolă” a maşinii.

Acum, întrebarea pe care o puneam la început, are un răspuns evident: da, toată minidistracţia asta merită 15.000 de euro. Unde în piaţă mai găseşti ceva atât de mic şi rapid, plus o experienţă GTI inconfundabilă care, iată, a ajuns din 1976 până azi la 42 de ani.

Autor Alexandru Banu

Sursă Automann-TV

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide