5 Iunie în istoria automobilistică

Pe 5 Iunie, chiar de Ziua Mediului, Dacia şi-a prezentat oficial primul model de uzină alimentat cu gaz petrolier lichefiat.

5 Iunie în istoria automobilistică 5 Iunie în istoria automobilistică

5 Iunie 2007 - Dacia a sărbătorit în 2007 Ziua Internaţională a mediuluiprintr-o conferinţă de presă în care a prezentat varianta cu combustibil alternativ, Dacia Logan GPL. În momentullansării două nivele de echipare erau disponibile: Preference 1.4MPI, cu un preţ de 8.000 euro şi Laureate 1.4 MPI, disponibil la8.800 de euro.

Sistemul deinjecţie multipunct cu gaz a fost furnizat de Landi Renzo Omegas,unul dintre liderii mondiali pe piaţa de GPL. Emisiile de CO 2 alevehiculelor care utilizează carburantul GPL sunt cu 18% mai micifaţă de cele echipate cu motoare pe benzină. În plus, GPL-ul estecu aproximativ 50% mai ieftin decât benzina la pompa de alimentare.Datorită combinaţiei benzină/GPL, autonomia a crescut până la 1.500de km.

Ulterior Dacia aintrodus alimentarea cu GPL şi pe modelele, Logan MCV şi Sandero,şi vânzările au depăşit graniţele naţionale. De altfel, cea maiimportantă cerere pentru modelele dotate cu GPL nu vine dinRomânia, ci din Italia şi Franţa. Interesant este faptul că alteţări oferă stimulente consistente pentru automobilele nepoluante,Dacia Logan GPL costând în Franţa doar 6.700 euro, datorităemisiilor de 135 g/km, calificându-se pentru bonusul eco de 2.000euro oferit de statul francez.