6 Iunie în istoria automobilistică

Pe 6 Iunie în urmă cu 85 de ani Walter Chrysler a fondat marca Chrysler, care ulterior a devenit grupul american care reuneşte 4 mărci de tradiţie americane.

6 Iunie în istoria automobilistică 6 Iunie în istoria automobilistică

Modele istorice Chrysler6 Iunie 1925 - În această zi Walter Chrysler a fondatcompanie Chrysler Corporation prin restructurarea fostei MaxwellMotor Company, fondată în 1904, dar aflată într-o situaţie dificilăîncă din anul 1920. De fapt venirea lui Walter Chrysler la aceastăcompanie se leagă tocmai de dificultăţile pe care Maxwell-Chalmersle înfrunta. Americanul era văzut la acea vreme ca un foarte bunspecialist în redresarea constructorilor aflaţi în derivă, după cereuşise acelaşi lucru cu Willlys.

În 1923 Walter Chrysler a oprit producţiaautomobilului Chalmers şi în 1924 a lansat primul său model eponimChrysler. În 1925 Walter a gândit însă că este cazul ca întreagacompanie să îi poarte numele şi astfel 6 Iunie este consideratăziua de naştere Chrysler. În 1928 Chrysler a început un proces desegmentare după modelul G.M. Ca marcă low cost, Chrysler a fondatPlymouth, după care a fost introdusă DeSoto ca şi marcă de mijlocşi ulterior compania Dodge Brothers a fost ataşată portofoliului.

Revenind mai aproape de zilele noastre,Chrysler a fost cumpărat de Daimler-Benz în anul 1998, formândgrupul DaimlerChrysler AG. În 2007 CEO-ul Dieter Zetsche a anunţatcă Daimler va ceda 80,1% din capitalul Chrysler către CerberuCapital Management pentru 7,4 miliarde dolari. Pe 20 Ianuarie 2009FIAT S.p.A. a anunţat alianţa globală cu Chrysler LLC. UlteriorChrysler a trecut prin procesul de faliment, fiind restructurat subforma Chrysler Group LLC, o nouă entitate. În prezent grupul uneşteurmătoarele Chrysler, Dodge, Ram (fosta divizie utilitară a luiDodge), Jeep şi Global Electric Motorcars.