8 August în istoria automobilistică

Astăzi este ziua de naştere a lui Nigel Mansell, un campion al Formulei 1 cu o poveste foarte interesantă.

8 August în istoria automobilistică 8 August în istoria automobilistică

8 August 1953 - În această zi înUpton-Upon-Severn, Worchestshire, s-a născut campionul de Formula 1Nigel Mansell. Britaniculeste una dintre acele personalităţi care şi-a investit toateresurselor (atât financiare cât şi energetice) înmotorsport. A începutrelativ târziu în curse şi după ce a înregistrat mai multe succeseîn Karting în 1976, la 23 de ani, a intrat în FormulaFord. Încă de la sezonul dedebut a reuşit să câştige şase din cele 9 curse la care aparticipat iar în 1977 a devenit campion în Formula 1 Fordbritanică, chiar dacă şi-a rupt gâtul la Brands Hatch şi doctoriiîi dădeau slabe şanse de a mai concura.

În 1979 a maiavut un accident în Formula 3 în care şi-a rupt o vertebră, avândmare noroc că a supravieţuit. CU toate astea Colin Chapman l-aremarcat şi i-a dat şansa să participe la un test la Lotus. DecareMansell a profitat, Mansell mascându-şi durerea prin analgezice. În1980 şi-a făcut debutul în Formula 1 la bordul unui Lotus 81B. Dinpăcate maşina avea probleme de fiabilitate şi a terminat doar jumătate din cursele în care aparticipat. A mai trecut pela Williams şi la Ferrari unde a devenit unul dintre piloţiipretendenţi la titlu.

Succesul săuavenit însă în 1992, când întors iarăşi la Williams a avut un sezonaproape perfect trecându-şi în palmares cel mai râvnit trofeu automobilistic, titlul înFormula 1. Imediat a trecut în CART Indycar World Series unde deşiiarăşi a avut un accident grav la spate a reuşit să termine şi aicipe primul loc, Mansell devenind singurul pilot din lume care înacelaşi să ia titlul şi în Formula 1 şi în CART, lucru posibildatorită decalajului din acea competiţie. Ulterior a mai revenit înFormula 1 pentru sezonul 1995 la bordul unui monopost McLaren, darvârsta şi relaţiile reci cu Ron Dennis nu l-au mai ajutat să obţinărezultate notabile. Cea mai recentă apariţie a luiMansell în motorsport a fostîn acest an în cursa de 24H de la Le Mans la bordul unuiGinetta-Zytek, alături de cei fii ai săi. Nu a reuşit să termineînsă cursa din cauza unei pene.

Familia Mansell