8 Iunie în istoria automobilistică

Primul automobil de serie Porsche a avut parte de o lansare timpurie sub forma unui concept arătat lumii pe 8 iunie.

8 Iunie în istoria automobilistică 8 Iunie în istoria automobilistică

8 Iunie1948 - Primulvehicul care a purtatdenumirea Porsche este oficial prezentat în această zi. Nu era unautomobil de serie, ci un concept preserie denumit No1, din care aluat însă naştere imediat modelul 356. Acest concept fabricat manual şi cu o caroserie dinaluminiu era încununarea talentului lui Ferdinand Porsche, unadintre figurile cele mai importante aleautomobilismului.

Porsche şi-a făcutdebutul în domeniul automobilistic în 1900 cu un automobilelectric prezentat la untârg la Pris. Ulterior a devenit director general al Daimler înAustria, iar în 1916 a ajuns la sediul central al Daimler din Stuttgart. Atunci când Daimler a fuzionat cu Benz,Ferdinand Porsche s-a ocupat de proiectarea unor modele de curseMercedes glorioase în acea perioadă, cum ar fi spectaculosulMercedes SSK.

Primul Porsche si creatorii sai

În 1931austriacul a lăsat Daimler şi a hotărât să îşi facă propriacompanie. La insistenţele lui Adolf Hitler a creat prototipuloriginal al primului automobil Volkswagen, denumit KdF, Kraft durchFreude, prototipul din care a luat naştere practic VolkswagenBeetle. Ferdinand Porsche a fost trimis în spatele gratiilor pentrulegături cu regimul nazist, dar fiul său Ferry i-a plătit cauţiuneaşi cei doi împreună au hotărât să îşi transpună în realitateavisul,un model sport care să le poarte numele.

Astfel a ieşitPorsche 356, un roadster cu aceeaşi formă de buburuză imprimată şiprimului model Volkswagen. La fel ca şi "maşina poporului" 356 avea o arhitectură cu motorul amplasat posterior şipropulsie pe roţile din spate şi chiar prototipul No1 avea multepărţi împrumutate de la Volkswagen din raţionamente de eficienţă.Ulterior s-a pierdut legătura cu VW şi acest model a fost produs lauzina din Zuffenhausen, cu o caroserie din oţel. Modelul a stat pefirmamentul Porsche până în 1965, în tot acest timp fiind produsepeste 76.000 de unităţi.