Acum, ştiri de pe altă planetă: Jumătate din maşinile vândute în 2017, în Norvegia, au fost electrice sau hibride

Autor: Marius Vișan 04 ian. 2018 Știri auto
Acum, ştiri de pe altă planetă: Jumătate din maşinile vândute în 2017, în Norvegia, au fost electrice sau hibride

Vehiculele electrice şi hibride au reprezentat mai mult de jumătate din totalul autoturismelor noi vândute în Norvegia anul trecut.

Maşinile care produc zero emisii, în principal cele electrice, precum şi câteva automobile cu hidrogen, au reprezentat 20,9% din vânzările totale în 2017, în timp ce vehiculele hibride au reprezentat 31,3%.

Aceasta reprezintă o creştere faţă de anul precedent, când autovehiculele cu emisii zero şi hibride au reprezentat 15,7%, respectiv 24,5% din vânzările totale, ceea ce a făcut Norvegia un lider mondial în transportul rutier electrificat.

Norvegia, cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest, şi-a stabilit obiectivul ambiţios de a vinde numai noile maşini cu emisii zero începând cu anul 2025.

Spre deosebire de autovehiculele diesel sau de benzină, care sunt puternic impozitate, automobilele electrice beneficiază de un sistem fiscal foarte generos, făcând preţurile lor de achiziţie relativ competitive.

De asemenea, proprietarii lor se bucură de numeroase privilegii, cum ar fi taxele reduse pentru circulaţia în oraşe, feriboturi, parcări şi încărcarea bateriilor, precum şi dreptul de a conduce pe benzile de autobuz.

Autorităţile planifică să reducă treptat unele măsuri ale căror beneficii şi costuri sunt contestate de critici.

Anul trecut, guvernul de dreapta a încercat să elimine una dintre scutirile fiscale pentru sedanele electrice mari şi luxoase în ceea ce era numită „taxa Tesla”, dar mai târziu a fost forţat să se retragă.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide