Alertă: e posibil ca preţul carburantului să se înjumătăţească la finalul anului?

Autor: Oraan Mărculescu 22 iul. 2013 Știri auto
Alertă: e posibil ca preţul carburantului să se înjumătăţească la finalul anului?

Pentru moment, preţul barilului de petrol se cifrează la puţin peste 100 de dolari, iar analiştii consideră că tendinţa este de creştere, estimând că peste un an barilul de petrol va ajunge la 125 de dolari.

Ei bine, Joe Petrowski, boss-ul companiei Gulf Oil, contrazice aceste estimări, avertizând că, în opinia sa, preţul barilului nu va creşte, ci va scădea cu 50%, până la circa 50 de dolari.

Argumentele petrolistului ţin de instabilitatea economică şi politică din lume, care au făcut SUA să găsească soluţii pentru a nu mai depinde aşa de mult de petrolul extern, aşa încât acum produce niveluri record de petrol şi gaze naturale.

Pe de altă parte, numărul în creştere al maşinilor cu sisteme de propulsie mai eficiente duce vizibil la scăderea cererii, ceea ce îi va forţa pe petrolişti să scadă preţul.

Totuşi, Petrowski avertizează că scăderea preţului barilului de petrol nu se va reflecta neapărat şi în scăderea carburanţilor la pompă, deoarece va creşte costul producţiei şi transportului.

În plus, magnatul american este de părere că scăderea preţului barilului va duce la probleme de natură politică, mai ales în zona ţărilor arabe, care nu sunt dispuse să scadă preţul petrolului. În plus, cererea de petrol va scădea cu circa un milion de barili pe zi în următorii ani, un exemplu fiind China, unde deja se înregistrează un trend descendent al consumului.

Acum nu ne rămâne decât să aşteptăm reacţiile celorlalţi actori de pe piaţa petrolului, dar şi părerile oficialilor români. Care, cu siguranţă, vor găsi argumente pentru a justifica o nouă creştere a preţului la benzină şi motorină, nu credeţi?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide