American Chopper

Autor: Andrei Nan 28 mai 2007 Știri auto

După ce, în anii ’70, Paul Teutul Senior, om provenit dintr-o familie foarte săracă, a fost dependent de droguri şi de alcool, astăzi a ajuns capul unei afaceri de sute de milioane de dolari. Iar aceşti bani nu provin din producţia de choppere, doar 120 fiind construite pe an, cu preţuri ce pornesc de la 25 de mii de dolari bucata. Banii vin din publicitatea vîndută în emisiune de către Discovery, din merchandising cu produse American Chopper şi Orange County Choppers, din afacerile imobiliare, din oţelăria Orange County Ironwoks, fondată de Paul Sr. şi condusă acum de cel de-al treilea fiu al său, Dan, şi din alte multe companii fondate de Paul Sr.

“Afacerea mea creşte de la o zi la alta. Am început cu doi oameni şi acum am peste 70. Acum avem mai multe companii”, spune Paul Senior, un businessman total atipic, cu cercel în ureche, braţe musculoase pline de tatuaje şi o îmbrăcaminte de tăietor de lemne: bocanci, blue-jeans şi tricou fără mîneci. “Pînă la finele anului, vom avea un nou sediu, care ne va costa cîteva zeci de milioane de dolari, însă nu ne vom opri aici. Avem licenţă pentru alte 70 de activităţi, precum merchandising, producţie de băuturi energizante sau agenţie imobiliară.”

În ciuda dezvoltării incredibile a afacerii sale, Paul Sr. Nu este speriat deloc. “La început afacerea a crescut foarte repede. Era un haos total. Acum totul e bine, fiecare ştie ce are de făcut.” Afacerea principală a familiei Teutul rămîne însă construirea de choppere. “Chopperele au apărut acum cîteva zeci de ani, cînd diverşi pasionaţi au început să modifice motociclete Harley Davidson. Astăzi chopperele au ajuns să fie motociclete tot mai spectaculoase, cu un ampatament mult mărit.”

Paul Jr. (zis şi Paulie sau Junior) s-a născut cu oţel topit circulîndu-i prin vene. Încă de la vîrsta de 12 ani, îşi petrecea timpul liber pe lîngă tatăl său, învăţînd tehnicile prelucrării metalului, care îi vor folosi mai tîrziu, în construcţia de choppere. După terminarea liceului, Paulie s-a angajat la Orange County Ironworks, unde a învăţat şi mai multe despre această afacere. Pentru că Paul Senior se apucase între timp de construit motociclete, Junior şi-a arătat în curînd aplecarea către design.

“De fiecare dată cînd Paulie face o motocicletă, se autodepăşeşte”, spune Senior. “Noi avem echipamente pe care nu le are nimeni în lume. Dar avem şi oameni mult mai talentaţi decît în alte părţi. Avem băieţi foarte talentaţi, precum Vinnie, Rick sau Cody. Însă Paulie este un adevărat geniu.” Chiar dacă în emisiune se dovedesc a fi o familie “disfuncţională”, certîndu-se nonstop, Senior ştie prea bine că, fără priceperea lui Paulie, Orange County Choppers nu ar fi ajuns aşa departe.

“Eu vin dintr-un mediu foarte dificil. Familia mea o ducea foarte greu, iar tatăl meu ţipa mereu la mine. Poate că de la el am învăţat să fiu aşa de neplăcut.” Chiar dacă nu are studii superioare, Senior ştie mai multă psihologie decît mulţi americani. “Dacă nu ne-am fi certat nonstop, primele episoade nu ar fi avut succesul ăsta. Acum nu vreau să mă mai cert pentru că mă doare inima. Oricum, toate certurile dintre noi sînt foarte reale. Nu e nici un pic de actorie în ele. Eu sînt un tip foarte coleric.”

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide