Americanii vor cutii negre şi în maşini

La presiunile NHTSA (Institutul Naţional pentru Siguranţa pe Şosele şi Autostrăzi), guvernul american se pregăteşte pentru introducerea unei legi prin care maşinile să fie dotate cu dispozitive "cutii negre". După modelul avioanelor.

Americanii vor cutii negre şi în maşini Americanii vor cutii negre şi în maşini

Dacă până acum vorbeam de această propunere, de echipare amaşinilor cu dispozitive tip "cutii negre", doar ca despre un zvon,se pare că suntem pe cale să trecem foarte rapid la o legeserioasă. Pentru moment, doar în USA.

Propunerea (şi presiunile) vin din partea NHTSA, care esteprincipalul factor de decizie în ce priveşte activitatea pedrumurile şi autostrăzile americane. Vorbim de autoritateaîn materie care dispune cunoscutele rechemări în service,dar care are şi dreptul de a amenda firmele - cum s-a întâmplatrecent în cazul Toyota.

În urma scandalului în care a fost implicată firma japoneză, s-aajuns la decizia instalării obligatorii a dispozitivului"brake override" - acesta scoate din funcţiune motorul,atunci când sunt utilizate concomitent pedalele de acceleraţie şide frână, pentru a se evita situaţiile accelerărilorinvoluntare.

Iar acum există un proiect de lege, care va fi înaintatcomisiilor de specialitate ale guvernului american, prin carese doreşte instalarea obligatorie a sistemelor de tipul"cutii negre". Una dintre urmările acestei legi va fianalizarea mult mai facilă a datelor în cazul accidentelor, precumşi îmbunătăţirea considerabilă a bazelor de date statistice aleinstitutului american, pe baza cărora urmează să fie adoptate noireglementări în viitor.

Mai există şi o "găselniţă" financiară: toate amenzilepe care le dă NHTSA intră în vistieria acesei instituţii,iar plafonul maxim al amenzilor va fi ridicat la nu mai puţin de200 milioane de dolari.

Noua lege le dă dreptul celor de la NHTSA să ceară chiar odublare a bugetului pentru următorii trei ani, acesta fiind estimatla 280 de milioane de dolari. Concomitent, producătorii carecomercializează maşini pe piaţa USA vor trebui să verse învistieria NHTSA o sumă de 9 dolari pentru fiecare maşinăvândută. Şi asta deoarece cutiile negre costă şi trebuieaprobate doar de NHTSA.