Aniversare de 20 de ani pentru McLaren F1

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când supercarul McLaren F1 a făcut primii "paşi" pe pista de încercări, producătorul britanic a invitat mai mulţi proprietari la un dineu chiar în incinta Centrului Tehnologic Woking.

Aniversare de 20 de ani pentru McLaren F1 Aniversare de 20 de ani pentru McLaren F1

20 de ani McLaren F1Chiar dacă "jucăria" de moment amilionarilor pare a fi renumitul Bugatti Veyron, prinţul neîncoronat almaşinilor exclusiviste de mare performanţă rămâne fabulosul McLarenF1 în lumea pasionaţilor de maşini.

Model care, poate nu vă vine să credeţi, dar încă deţinerecordul pentru cea mai rapidă maşină legal street cu motoraspirat. Motor care este semnat de BMW şi se laudă cu oarhitectură V12, o cilindree de 6,1 litri şi o putere maximă de 627CP (valabilă pentru versiunea iniţială care a fost lansată pe piaţăîn 1992).

McLaren F1 a fost produs în total într-un număr de 106exemplare, dintre care 64 versiuni "de serie", 5 ediţiispeciale LM, 3 versiuni GT (botezat "Longtail"), 28 de maşini decurse F1 GTR şi 6 prototipuri diverse. De menţionat performaneţelemaşinilor McLaren F1 de curse, care au făcut furori în 1995, încampionatul GT1 sau în cursa de 24 de ore de la LeMans.

Cu ocazia întâlnirii de la Woking, au fost adunate numai puţin de 21 de modele McLaren F1, ceea ce poate ficonsiderat un record în sine: cea mai numeroasă adunare de maşiniMcLaren F1 de până acum. Gazda oaspeţilor a fost nimeni altul decâtRon Dennis, patronul McLaren, care deţine şi el un astfel de bolid,despre care afirmă că "este un adevărat tur de forţă în materie detehnologie şi un triumf în ce priveşte designul".

106 exemplare construite"Fie că vorbim de pistă sau deşosele, McLaren F1 se dovedeşte de fiecare dată extrem de rapid şiagil, dar şi foarte confortabil. Stilul său rămâne o referinţă înmaterie de design. Iubesc să îmi conduc maşina, chiar mai mult înaceste zile, când găsesc puritatea sa tehnică extrem deemoţionantă", a mai adăugat Ron Dennis.

McLaren F1 este creaţia unui inginer de excepţie, sud-africanulGordon Murray, cel responsabil de construirea celui maiperformant monopost de Formula 1 McLaren Honda, care acâştigat 15 curse din 16 cu piloţii Ayrton Senna şi Alain Prost. Nueste de mirare că, acum 20 de ani, McLaren F1 avea un preţ depornire exorbitant: peste o jumătate de milion de liresterline.

Care, chiar dacă înseamnă mai puţin decât milionul şi jumătatede euro pe care îl reclamă un Veyron, este o sumă mai bineinvestită. Dovadă stă raritatea acestui model în cadrullicitaţiilor auto de lux, dar şi preţurile de ordinul milioanelorde euro la care poate fi cumpărat un exemplar.

McLaren F1 ramane printul neincoronat: cel mai rapid supercar cu motor aspirat