Asta înseamnă să-ţi faci treaba când te votează o ţară întreagă

Autor: Alexandru Banu 25 feb. 2018 Știri auto
Asta înseamnă să-ţi faci treaba când te votează o ţară întreagă

Să ne plângem? A câta oară? Cine ne pune să mai rămânem în ţară? Cine ne-a pus să tot sperăm zeci de ani zile că se va îndrepta ceva. Cine nu ne-a dat să citim adevărata istorie a acestei ţări? O ţără în care din timpuri vechi exista un mercurial al şpăgii. Şi aşteptăm şosele ca-n palmă şi nu avem nici 1.000 de km de autostradă? Când nemţii au 15 mii, iar spaniolii 16 mii? Şi spaniolii nu erau aproape de faliment după 2008? La ei cum s-a putut? Există voinţa ţărilor civilizate, rezultat al voinţei şi al responsabilităţii sociale adunate cu aceleaşi “defecte” ale unor guverne alese de oameni şi plătite de ei. Dar să nu ne ducem cu pluta de la subiect. Vorbim de ţări, nu de satul bolnav România, acceptat în UE de mila occidentalilor.

În Olanda e cea mai mare densitate de bicilete pe cap de locuitor. Reluăm. În Olanda sunt 17 milioane de locuitori şi 14 milioane de biciclete. Lumea a conştientizat nevoie de spaţiu în trafic, de aer curat, de soluţii în transport care să facă viaţa mai uşoară comunităţii. Olanda tocmai a construit o autostradă pentru biciclete. E desprinsă de drumurile pe care circulă maşini şi le intersectează în câteva puncte în care se schimbă direcţia. Bicicliştii şi cei care folosesc mijloace similare de locomoţie sunt complet protejaţi. Prin tuneluri, au leduri de ghidaj, nu sunt lăsaţi în beznă. RijnWaalpad se numeşte autostrada şi are 11 km. Porneşte din sudul oraşului Nijmegen (prietenii dinamoviştilor) şi se termină în Arnhem, tot în sud.

Cu cât cresc tarifele RCA? Hmm … 

Urmează şi alte autostrăzi numai pentru biciclişti în Olanda. Astfel se face o decongestionare în traficul tradiţional pe drumurile pe care circulă maşină. Se reduc timpii de deplasare, cei de staţionare, scade consumul individual şi se reduc emisiile de noxe. Plus că avantajul major e liniştea că poţi circula liniştit fără să te simţi ameninţat ca biciclist sau de vreo boacănă dacă mergi cu maşina. Ăsta e gradul de civilizaţie despre care vorbeam. Atunci când nu trebuie să creşti neapărat salariile aiurea fără să ai de unde – ca apoi să le iei oamenilor de 10 ori mai mult pe alte părţi -, ci când trebuie să le faci viaţa mai frumoasă cu investiţii cu cap. Alooo, ne aude cineva? Aaa, ok, credeam că vorbim singuri aşa cum o facem de când ne ştim.

Autor Alexandru Banu

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide