Autovehiculul interactiv Mercedes-Benz Clasa S atenţionează pietonii cu semnalizări luminoase 360° de culoare turcoaz

Autor: Marius Vișan 06 feb. 2019 Știri auto

Mercedes-Benz cercetează conceptul de „încredere informată” cu ajutorul „autovehiculului interactiv”. La baza autovehiculului interactiv se află un autoturism Clasa S, cu semnalizări luminoase 360°. Luminile turcoaz de pe plafon indică modul de conducere autonom şi oferă informaţii cu privire la următoarele acţiuni:

• Lumina permanentă indică faptul că autovehiculul se află în modul de conducere autonom, indiferent dacă se află în mişcare sau staţionează.
• Semnalul luminos intermitent indică faptul că autovehiculul frânează.
• Semnalul luminos rapid semnalizează faptul că, în scurt timp, autovehiculul se va pune în mişcare.

De asemenea, sunt testate şi concepte alternative de lumini: benzi luminoase de culoare turcoaz pe parbriz, grila radiatorului, faruri, oglinzi exterioare şi în partea inferioară a geamurilor le indică pietonilor şi celorlalţi participanţi la trafic faptul că autovehiculul se află în modul de conducere autonom. Rânduri scurte de puncte iluminate pe plafon le semnalizează celorlalţi participanţi la trafic faptul că au fost recunoscuţi. Doar pietonii şi bicicliştii al căror traseu coincide cu cel al autovehicului sunt atenţionaţi luminos. În acest mod, autovehiculul interactiv recreează contactul vizual dintre un şofer şi un pieton.

Autovehiculul interactiv Clasa S atenţionează participanţii la trafic din imediata apropiere că se va pune în mişcare, în timp ce încă se află pe marginea drumului. Benzile de lumini din jurul autovehiculului emit un semnal luminos conex. Oglinzile laterale se pliază în exterior, iar partea din spate a autovehiculului, apoi cea frontală se ridică. Aceste mişcări sunt similare unei fiinţe vii care se trezeşte şi se întinde. Oamenii pot recunoaşte această comunicare în mod intuitiv.

Semnalizarea luminoasă 360°este foarte importantă pentru informarea pietonilor. Acestea au fost concluziile mai multor studii realizate de Mercedes-Benz în Sindelfingen şi în zona de testare Immendingen (Germania), deschisă în septembrie 2018. Cercetările au analizat reacţiile pietonilor la autovehiculele autonome semnalizate diferit, în diverse condiţii de trafic. Astfel, a fost demonstrat faptul că semnalizarea luminoasă are un efect major asupra pietonilor în a accepta autovehiculele autonome şi în a se simţi în siguranţă în apropierea acestora.

Mai exact, oamenii preferă semnalele luminoase în acele situaţii în care în mod normal ar fi interacţionat cu un şofer. De exemplu, oamenii sunt obişnuiţi să facă contact vizual cu un şofer când doresc să traverseze strada. Dacă semnalul luminos indică faptul că un autovehicul se află în modul de conducere autonom, pietonii se simt în siguranţă chiar dacă pasagerii autovehiculului nu sunt atenţi la trafic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide