Banii pe care Renault îi scoate şi îi bagă în Dacia

Autor: Alexandru Banu 27 apr. 2017 Știri auto

Prin Liviu Bocşaru, Grup Renault România a comunicat rezultatele financiare anuale. În 2016, cifra de afaceri Dacia a fost 4.6 mld. euro, adică 20.76 mil. lei. Înseamnă +8.35% comparativ cu anul financiar 2015 (4.2 mld. euro).

“În 2016, rezultatul înainte de impozitare a atins 506 milioane de lei (peste 111 milioane de euro), în creştere faţă de 2015, acesta fiind generat de un rezultat de exploatare pozitiv de 532  milioane de lei (+ 15% vs 2015) şi de un rezultat financiar negativ de -27 milioane de lei (în mare măsură, legat de impactul defavorabil al cursului de schimb)”

Cele două componente care au dus la acest rezultat bun sunt producţia maşinilor complete (cu o mare cerere pentru Duster) şi producţia componentelor pentru alte maşini din Grupul Renault (şasiuri, motoare, piese fabricate la Mioveni).

Nouăzeci la sută din cifra de afaceri de 4.6 mld. euro vin din export mai ales pe pieţele din Africa şi din Asia. Aici nu vorbim numai despre maşini, ci şi de componente pentru alte maşini ale grupului, aşa cum spuneam mai sus.

Acelaşi Liviu Bocşaru spune că în România, chiar dacă a fost o creştere faţă de 2015, piaţa pentru care vinde Grupul Renault România e sub 50% din cât era înainte de criza din 2008. El consideră că e mult sub potenţial, iar asta e şi din cauza maşinlor second hand importate şi nefiscalizate.

Anul trecut au continuat investiţiile cu 200 mil. euro la nivelul Grupului Renault România. 175 mil. de euro au însemnat investiţii în marca Dacia (modernizarea liniilor de producţie, investiţia în condiţii de muncă mai bune şi creşterea capacităţii de producţie). Alţi bani au fost investiţi în lansarea noilor Logan, Lpogan break şi Sandero (sfârşitul anului).

Din 200 până azi, grupul a investit 2.5 mld. euro aici. În România sunt 16.700 de angajaţi la Grupul Renault local. Grupul Renault a vândut în 2016 în toată lumea 3.2 milioane de maşini.  

Sursă: Grup Renault România

LIVIU BOCŞARU, CFO GRUP RENAULT ROMÂNIA

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide