Cel mai rapid Ferrari din lume: 440 km/h

În sfârşit, Ferrari e mai tare ca Bugatti! Dar nu vorbim despre un model de serie, ci de unul modificat. Şi nici măcar nu e vorba de o maşină construită în acest mileniu...

Cel mai puternic Bugatti Veyron Super Sports a intrat oficial înCartea Recordurilor cu viteza maximă de 434 km/h, cea mai bunăobţinută de o maşină de serie (chiar dacă de serie redusă).Totuşi, o maşină Ferrari a reuşit, de curând, să fie maibună, atingând 440 km/h.

Însă tifosii nu vor regăsi această performanţă în CarteaRecordurilor, deoarece nu vorbim de o maşină Ferrari deserie. Nici măcar de o maşină Ferrari actuală. Şi cu atâtmai puţin de o maşină Ferrari echipată cu motor Ferrari...

Este vorba despre un model din anii '80, Ferrari 288GTO, precursorul celebrului bolid Ferrari F40. Dacămodelul de serie beneficia de un V8 bi-turbo specific italian,maşina preparată pentru cursele de viteză de pe celebra pistă desare de la Boneville avea sub capota din spate un motor american,de 8,8 litri cilindree, dotat cu două turbocompresoare.

Care este puterea acestui propulsor, nu ştim, însăvenerabilul Ferrari 288 GTO a reuşit să atingă 275,5 mph,ceea ce înseamnă ceva mai mult de 440 km/h. Nu e răupentru un moşuleţ, nu?

Tot la Boneville a mai fost prezent un exemplar din familiacăluţului cabrat, pregătit să doboare recorduri de viteză:un Ferrari Enzo, reconstruit după un accident.Reconstrucţia maşinii a presupus şi dotarea motorului V12 cu douăturbocompresoare, astfel că puterea maximă a ajuns de la 660 CP,cât avea modelul de serie, la nu mai puţin de 1.000 CP.

Rezultatul: atingerea unei viteze maxime de 381 km/h,ceea ce i-a adus maşinii titulatura de "cel mai rapid Enzo dinlume", dar şi trofeul de viteză la categoria C (pentrumaşinile sport modificate, având motor cu cilindreea mai mică de360 cubic inches - adică 5,9 litri).

Pe când şi un Ferrari de serie la fel de performant?