Cine SE TEME mai mult de maşinile autonome – femeile sau bărbaţii?

Autor: Oraan Mărculescu 08 aug. 2014 Știri auto

Maşinile autonome, noul bau-bau al lumii auto sau o revoluţie aşteptată cu nerăbdare? Ei bine, pentru moment suntem undeva la mijloc, dacă e să ne luăm după rezultatele studiului realizat de curând în SUA.

Mai mult de jumătate dintre repondenţi (56%) consideră că maşinile autonome sunt un lucru pozitiv, iar un sfert (27%) s-au declarat neutri faţă de acest subiect. Aşa încât doar 16% s-au arătat împotriva maşinilor care se conduc singure – adică felia detractorilor e mult mai mică decât se crede.

Cică jumătate dintre americani acceptă maşinile autonome. Dar nu toţi americanii sunt fani gadgeturi…

 

Printre avantajele pe care cred repondenţii că le-ar aduce maşinile autonome s-au numărat reducerea accidentelor (peste două treimi dintre răspunsuri) şi scăderea consumului şi a poluării (70% dintre răspunsuri). De asemenea, jumătate dintre repondenţi consideră că traficul s-ar decongestiona datorită gestionării electronice a circulaţiei maşinilor.

Pe de altă parte, sentimentul de reticenţă în privinţa altor aspecte rămâne ridicat: peste 70% dintre repondenţi consideră că maşinile autonome nu ar fi capabile să gestioneze la fel de bine ca un creier uman diversele situaţii din trafic, iar condiţiile atmosferice sau de altă natură ar putea afecta funcţionearea sistemelor electronice.

În plus, mulţi îşi fac griji în privinţa problemelor legale, în caz de accidente, de exemplu, dar şi în privinţa intimităţii (maşinile sunt monitorizate permanent de ”cineva”…) sau a siguranţei în faţa hackerilor.

Un sfert dintre americani ar plăti 2.000 USD mai mult pentru o maşină autonomă. Să le spunem că diferenţa faţă de o maşină normală va fi cu mult mai mare?…

 

În ce priveşte bugetul, peste 50% dintre repondenţi au declarat că nu ar fi de acord să plătească mai mult pentru o maşină autonomă. Doar un sfert dintre cei intervievaţi au spus că n-ar avea probleme dacă o maşină autonomă ar fi mai scumpă cu cel puţin 2.000 USD faţă de o maşină normală.

Nu în ultimul rând, cercetătorii au mai tras o concluzie interesantă: femeile sunt mai reticente decât bărbaţii în ce priveşte tehnologia maşinilor autonome (doar 54% din publicul feminin intervievat e de acord cu maşinile autonome, faţă de 59% în cazul publicului masculin).

Poftim? Nu femeile sunt fanii maşinilor autonome? Cum aşa?!

 

De ce e o concluzie interesantă? Deoarece folclorul spune că, în general, bărbaţii sunt cei mai mari detractori, din cauză că nu vor să cedeze controlul volanului unui creier electronic. Ei bine, conform acestui studiu, femeile sunt detractori şi mai mari din raţiuni mult mai pragmatice: nu au încredere că o maşină autonomă le-ar putea asigura copiilor un nivel de securitate la fel de bun cum o fac părinţii la volan.

Acum, rămâne să decideţi voi dacă motivele pro şi contra maşini autonome sunt sau nu justificate. Şi am vrea să ştim ce credeţi despre diferenţierea pe sexe:

CINE SUNT MAI RETICENŢI ÎN PRIVINŢA MAŞINILOR AUTONOME: FEMEILE SAU BĂRBAŢII?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide