Codul Rutier 2013, modificările de la 8 august

Autor: Adrian Mihălţianu 08 aug. 2013 Știri auto
Codul Rutier 2013, modificările de la 8 august

Hotărârea Guvernului nr. 480/2013 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, aduce câteva obligaţii noi pentru biciclişti şi mopedişti şi clarifică unele articole deja existente, pentru a nu mai exista interpretări diferite ale legii, ca până acum. 

În primul rând, bicicliştii sunt obligaţi să aibă asupra lor un act de identitate, conform noilor modificări aduse Codului Rutier, care intră în vigoare joi, 8 august 2013.

În plus, bicicliştii nu au voie să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor în timp ce se deplasează pe bicicletă (această obligaţie exista deja, dar a fost reformulată de legiuitor), şi sunt obligaţi să circule pe un singur rând. Dacă există o pistă de biciclete, atunci acestea trebuie să fie conduse pe aceasta; dacă nu există, ele pot fi conduse şi pe acostament, în sensul de mers, dacă circulaţia se poate face fără pericol.

Alte modificări privesc omologarea vehiculelor în vederea admiterii în circulaţia pe drumurile publice. Astfel, un autovehicul sau o remorcă ce nu pot fi identificate din cauza lipsei sau distrugerii elementelor de identificare, şi a căror provenienţă legală nu poate fi dovedită de Poliţie, nu pot fi omologate. 

Luminile de avarie se vor folosi în mod obligatoriu, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers (text de lege aplicabil, evident, în afara localităţii).

Cursul de pregătire teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere va fi de acum încolo valabil un an de la data absolvirii.

Posesorii permisului de conducere categoria B vor putea conduce un tractor rutier cu masa maximă autorizată de 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă maximă autorizată să nu depăşească 750 de kg.

Citeşte mai multe pe Mediafax.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide