Comentariile care-ţi aduc un dosar penal de toată frumuseţea. Facebook e primul pe listă

Autor: Alexandru Banu 01 aug. 2017 Știri auto
Comentariile care-ţi aduc un dosar penal de toată frumuseţea. Facebook e primul pe listă

Apar în ultimul timp cazuri în care cei care postează pe Facebook ajung la poliţie cu dosar penal de ultraj. Treaba e simplă. Dacă postarea ta în orice mediu online, exprimată în cuvinte, poze şi / sau video, conţine ameninţări în legătură cu serviciul sau cu un act îndeplinit în serviciul funcţiunii de către un reprezentant al Poliţiei, atunci te alegi cu dosar penal. Nu contează secţiunea în care postezi – post (titlul post-ului de exemplu în Facebook) sau zona de comentarii. Autorul ameninţării legate de o faptă este subiectul săvârşirii infracţiunii de ultraj. Facebook-ul şi orice mediu online sunt considerate conform legii spaţii publice de comunicare.

Fapta se înscrie în noul Cod Penal, la articolul 257, al. 1., 4: „Amenintarea savârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, (….) săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune. Faptele prevăzute în alin. (1), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legatură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale carei limite se majorează cu jumătate”

În altă ordine de idei, există o distincţie uşoară între ameninţarea în legătură cu o faptă petrecută şi injuriile gratuite. Aceastea din urmă atrag sigur o sancţiune (faptă contravenţională), dar numai după o judecată atentă a instanţei care hotărăşte dacă fapta de ameninţare nu “atinge” chiar ultrajul.

În concluzie, orice injurii, ameninţări, jigniri aduse unui organ de poliţie sau serviciului de poliţie, atrag cel puţin o sancţiune (amendă).   

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide