Culoarea maşinii şi probabilitatea de a face accident

Cercetătorii au descoperit că automobilele cele mai predispuse la accidente sunt cele de culoare neagră. De ce credeţi?

Culoarea maşinii şi probabilitatea de a face accident Culoarea maşinii şi probabilitatea de a face accident

Cercetătoriiaustralieni au descoperit în urma unui studiu desfăşurat pe operioadă de 20 de ani, analizând 850.000 de accidente,că maşinile de culoare neagrăau cu 47% mai multe şanse să facă accident, decât cele de culoarealbă. În topul nuanţelor "periculoase" se mai află gri, argintiu şialbastru. Explicaţia nuconstă în faptul că şoferii iresponsabili îşi aleg maşini în acestenuanţe, ci pentru că aceste culori sunt foarte greu deobservat în peisajul rutier, conform dailymail.co.uk.

La polul opus se află maşinile portocalii,albe şi aurii, care se disting mult mai clar şi pot fi observate dela o distanţă mai mare. Cercetătorii au constatat însă că adoptareaculorilor "sigure"nu este neapărat o soluţie pentru că, mai ales în aglomerărileurbane, o înmulţire a acestora le-ar atenua potenţialulcontrastant. Deci concluzia este pentrua fi sigur că nuanţa maşinii nu te face victimă, cel mai bine estesă alegi o culoare puternică mai rară în peisajul automobilistic.

Desigur primele cauze rămân tot vitezaexcesivă şi consumul de alcool şi că problema cromatică prezintă unrisc mult mai mic. Ei vin şi cu o soluţie, şi anume,folosirea indiferent de condiţii a poziţiilor care răzbat eficientzgomotul cromatic tot mai întâlnit pe şosele.