Cum rezolvă Germania problema traficului, comparativ cu România

Cea mai scumpă este ...

Cum rezolvă Germania problema traficului, comparativ cu România Cum rezolvă Germania problema traficului, comparativ cu România

Germania, cea mai mare economie a Europei, propune un program de 128 milioane de euro pentru îmbunătăţirea calităţii aerului prin creşterea utilizării transportului public în speranţa de a evita impunerea de restricţii cu privire la autovehiculele diesel, scrie Ziarul Financiar

VW, cel mai mare constructor auto european, este prins în scandalul Dieselgate. Cele cinci oraşe alese în cadrul programului sunt Bonn, Essen, Herrenberg, Mannheim şi Reutlingen.

În Berlin, un oraş cu o cultură a bicicletei bogată şi îndelungată, autorităţile locale au decis că cicliştilor ar trebui să li se acorde prioritate în faţa şoferilor. Printre măsuri se numără construirea de 100 de kilometri de noi piste pentru biciclete şi instalarea a 100.000 de noi locuri de parcare a bicicletelor până în 2025.

Bucureştiul are o abordare diferită

Pe de altă parte, autorităţile bucureştene fac şi ele eforturi pentru a-i determina pe cetăţeni să folosească mijloacele de transport alternativ scumpind însă tarifele pentru parcările administrate de Primăria Capitalei. Începând de azi costul unei ore de parcare în centrul Bucureştiului a crescut până la 10 lei pe oră. Cel mai mic tarif va fi de 1,5 lei pe oră, aplicabil în zona 2, în zilele săptămânii, în intervalul orar 18.01-06.00.

Există trei zone de taxare

Cea mai scumpă este zona 0 unde taxa de taxare este de 10 lei pe oră. Perimetrul zero este format din patru sub-zone. Este vorba de zona parcajului subteran Intercontinental, străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I, de cea parcajului subteran din Piaţă Unversităţii, străzile N. Bălcescu - I. Câmpineanu - Calea Victoriei - Splaiul Independenţei  - Halelor - I. C. Brătianu, de cea a parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu - Sf. Vineri - Calea Moşilor - H. Botev - C. Coposu şi, în fine, de zona parcajului suprateran Unirea, cu străzile C. Coposu - M. Basarab - Mircea Vodă - Unirii - Brătianu.

În zona 1, locurile de parcare special amenajate între zona 0 şi perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului sunt taxate cu  5 lei pe oră ( între orele 06.01-18.00), respectiv, 2,5 lei pe ora  în afara acestui interval.

Zona 2, cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 1 şi limita administrativă a oraşului tarifele sunt de 2,5 lei ( între orele 06.01-18.00) şi, respectiv, 1,5 lei/ora.