De ce nu au dreptul să conducă femeile din Arabia Saudită

Autor: Oraan Mărculescu 06 dec. 2011 Știri auto
De ce nu au dreptul să conducă femeile din Arabia Saudită

După ce în septembrie o femeie de 34 de ani a fost condamnată la pedeapsă corporală (10 lovituri de bici) după ce a fost prinsă conducând, în Arabia Saudită a luat amploare mişcarea pentru drepturile femeilor – vorbim de singura ţară din lume unde femeilor li se interzice să conducă maşini. Evident, campania din mass media pe plan internaţional a dus şi la tensiuni politice, iar conducerea ţării, Consiliul Shura, a cerut un raport privind implicaţiile modificării legislaţiei severe.

Conform britanicilor de la The Telegraph, Kamal Subhi, fost profesor la Universitatea Conservatoare Regele Fahd şi şef al comisiei însărcinate cu această analiză, a avertizat că modificările legislaţiei în favoarea drepturilor femeilor în Arabia Saudită ar avea consecinţe negative pentru ţara arabă.

În primul rând, acordarea dreptului de a conduce maşini femeilor ar duce inevitabil la „creşterea prostituţiei, a pornografiei, divorţurilor şi relaţiilor homosexuale”. El a estimat că în circa 10 ani de la eliminarea acestei interdicţii, nu vor mai exista virgine în regatul islamic – un lucru care i-ar face pe vestici să zâmească ironic, dar care e revoltător pentru cultura musulmană.

Comisia a dat ca exemple alte ţări islamice, în care femeile au dreptul să conducă, unde moralitatea a decăzut simţitor în ultimii ani – Kamal Subhi a expus chiar şi un mic episod, în care, aflându-se într-o cafenea într-o ţară învecinată, a primit mai multe semnale „neruşinate” de la femeile de lângă el, care îşi declarau disponibilitatea pentru relaţii sexuale.

Cât de argumentate sunt recomandările consiliului condus de Kamal Subhi, nu ne putem pronunţa, dar e destul de clar că o reformă favorabilă drepturilor femeilor în Arabia Saudită este încă departe. Într-o ţară în care femeilor li se cere chiar să-şi ascundă ochii dacă aceştia sunt consideraţi provocatori e greu de crezut că lucrurile se vor schimba peste noapte.

Iată, aşadar, şi o altă perspectivă asupra expresiei „femeia la volan” – credeţi că saudiţii au dreptate cu îngrădirea dreptului femeilor de a conduce? Poate de aceea îşi permit bărbaţii atâtea excese la volan

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide