Dispozitive de siguranţă obligatorii

Pentru a obţine omologarea, constructorii de automobile vor fi nevoiţi să echipeze maşinile cu ABS, oglinzi retrovizoare mai eficiente, dispozitive de semnalizare îmbunătăţite şi elemente de siguranţă pentru pneuri, potrivit unor reglementări aprobate, joi, de Parlamentul European.

Dispozitive de siguranţă obligatorii Dispozitive de siguranţă obligatorii

Normele vizează îmbunătăţirea standardelor de mediu şi de siguranţă, precum şi facilitarea vânzării, de către producători, a autovehiculelor pe piaţa europeană. Sisteme de siguranţă active şi pasive, precum ABS-ul sau senzorii de presiune în pneuri, şi-au dovedit deja eficienţa şi chiar necesitatea pînă acum. Este, de altfel, un pas logic, care urmează după introducerea obligativităţii echipării autovehiculelor cu centuri de siguranţă sau airbag şofer.

Directiva-cadru stabileşte, de asemenea, o serie de reguli pentru autovehiculele de transport public, cu privire la accesul persoanelor cu dizabilităţi, în sensul că autobuzele şi toate celelalte mijloace de transport în comun trebuie să fie accesibile persoanelor cu mobilitate redusă. Reglementările instituie, totodată, o categorie specială de teste de siguranţă, destinate vehiculelor pentru nevoi speciale.