Ford o să aibă izvor regenerabil în maşină. Procesul e mai simplu decât 2 plus 2 fac 4.

Autor: Alexandru Banu 24 oct. 2017 Știri auto
Ford o să aibă izvor regenerabil în maşină. Procesul e mai simplu decât 2 plus 2 fac 4.

Goana după resurse a început din ziua 0. De la cele alimentare, până la cele tehologice care ne fac viaţa mai dulce. Lumea e într-un continuu progres şi zilnic descoperim noi metode de a regenera resursele. Asta se întâmplă din mai multe motive. Principalul e că reusursele naturale sunt finite. Populaţia a trecut de 7 miliarde, iar rata de creştere e mult mai mare în anul curent Vs. anul anterior. Aţi auzit probabil expresia explozie demografică. În condiţiile astea, economia de resurse e capitală, iar reinventarea lor … prioritară. Dacă pentru unele există compuşi sintetici din care pot fi obţinute reurse similare celor naturale şi biocompatibile, altele chiar sunt unice şi vitale. Un exemplu este apa.

Ford este una dintre firmele care înregistrează cele mai multe invenţii şi ia patente pentru ele. Şi Ford s-a gândit că orice stropd e apă trebuie recirculat pentru refolosire.

Probabil că aţi văzut de multe ori apă sub maşină pe locul de parcare după după ce aţi condus. Exact ăsta e efectul. Prin condens, se face apă. Doug Martin, inginer la Ford, a fost în Peru şi a văzut că municipalitatea captează umiditatea din aer şi o transformă în apă. Atunci i-a venit ideea să transfere conceptul în maşină. Sistemul lui captează apa explulzată de instalaţia de aer condiţionat, o trece printr-un filtru şi o aduce la un minirobinet montat în maşină. În timpul climatizării, aparatul de aer condiţionat produce până la 2 litri / oră. Speranţa inginerului de la Ford e că maşinile vor trece cât de repede la exploatarea utilă a apei irosite prin folosirea aparatului de aer condiţionat.

Sigur că dacă invenţia va fi implementată şi oamenii vor prinde curaj într-o apă filtrată a cărei sursă de producţie e aerul condiţionat, alte companii s-ar putea să plătească un preţ pentru folosirea invenţiei nu numai în maşini, ci poate şi în domicilii. Deocamdată totul e la nivel de dorinţă, chiar dacă a fost confirmat procesul corect de producţie al noii surse de apă potabilă. Un alt exemplu de apă potabilă regenerabilă în industria maşinilor sunt motoarele cu hidrogen, al căror rezultat 100% eco în urma procesului de obţinere a energiei cinetice este apa. 

Autor Alexandru Banu

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide