GM va introduce sisteme pentru maşini semi-autonome până în 2015

Autor: Oraan Mărculescu 19 oct. 2011 Știri auto

Primul pas în programul celor de la GM este ca, până în 2015, să introducă în producţia de serie sisteme de asistenţă a şoferului, care, în anumite situaţii, să preia total controlul maşinii – adică aşa-numitele sisteme de condus semi-autonom.

Conform vice-preşedintelui Alan Taub, aceste noi tehnologii ar trebui să fie percepute ca un ajutor pentru şofer, nu ca un substituent al acestuia. Sistemele vor utiliza senzori, radare, GPS-uri şi camere de filmat, care vor conlucra, trimiţând informaţii atât şoferului, cât şi calculatorului central al maşinii.

Principalul argument al constructorului ţine de siguranţa mult crescută: se aşteaptă o reducere drastică a accidentelor auto, mai ales a celor fatale, iar specialiştii spun că un număr foarte mare de accidente uşoare şi medii vor putea fi evitate datorită reacţiilor mai prompte ale acestor sisteme, care vor evalua mai rapid şi mai corect anumite situaţii la limită.

GM a început testarea acestor tehnologii de câţiva ani, iar în 2007 a demonstrat fezabilitatea acestora printr-un model Chevrolet Tahoe, care a participat la DARPA Urban Challenge, o cursă în care maşina a parcurs 60 de mile în regim urban, în condus autonom.

Specialiştii GM se aşteaptă ca evoluţia noilor tehnologii să fie foarte rapidă, astfel că este foarte probabil ca, la finalul acestui deceniu, să vedem produse primele maşini complet automatizate, unde şoferul va deveni… un simplu pasager! Scenariu SF? Nu şi în opinia marilor constructori auto.

Voi ce părere aveţi:

AŢI CUMPĂRA O MAŞINĂ AUTONOMĂ SAU NU SUNTEŢI DE ACORD CU ACESTE SISTEME?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide