Hyundai-KIA depăşeşte Toyota în Europa

Vânzările gigantului Toyota şchioapătă în Europa. De câştigat are grupul coreean Hyundai-KIA, care a reuşit să devanseze compania japoneză în primele 10 luni ale acestui an.

Hyundai-KIA depăşeşte Toyota în Europa Hyundai-KIA depăşeşte Toyota în Europa

Cel mai mare grup auto asiatic prezent în Europa nu mai esteToyota Motor Corp., ci Hyundai Motor Co., grupul coreeanreuşind să-i depăşească pe japonezi la capitolul vânzări maşini noiîn Europa.

Grupul coreean, care cuprinde mărcile auto Hyundai şiKIA, a înregistrat o creştere de 4% a vânzărilor în primele 10 luniale lui 2010, cu un număr de 521.369 exemplare, în timp ceToyota plăteşte încă tribut scandalului de la începutul anului:împreună cu marca premium Lexus, vânzările Toyota se cifrează la511.754 de maşini, în scădere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din2009.

Chiar şi preşedintele grupului coreean, Ahn Sang Joon, afirmă căsituaţia actuală se datorează problemelor Toyota, în urma rechemărilor masive înservice. Pe de altă parte, vânzările bune ale coreenilor suntsusţinute de o politică agresivă de modele cu o filosofie nouă (cume Hyundai ix35), dar şi de o politică de preţuri competitivă (cum ecazul "fraţilor" Hyundai i30 şi KIA Cee'd).

Grupul Hyundai-KIA îşi vede cota de piaţă în Europacrescând cu 0,4% în octombrie 2010 faţă de aceeaşi lună aanului trecut, ajungând la 4,5%. Toyota, în schimb, a scăzut de la5% la 4,4% în acest an. SItuaţia nu este roză nici în USA, undeHyundai şi KIA înregistrează, de asemenea, o creştere susţinută acotei de piaţă, în detrimentul Toyota.

Oficialii Hyundai-KIA se aşteaptă să atingă o cotă depiaţă de 8% pe plan mondial, la finalul acestui an, ceeace reprezintă premise foarte bune pentru ca, în 2011, cota de piaţăsă depăşească 10%.

Cu alte cuvinte, Toyota nu este vizată doar de grupulVolkswagen, ci a intrat în colimatorul unei companii mult maitinere, dar foarte ambiţioase. În plus, coreenii urmează săbeneficieze din plin de recentul tratat cu Uniunea Europeană, ceea ce va întări poziţiaHyundai-KIA pe Bătrâul Continent, dominat, pentru moment,de Volkswagen.