Idee revoluţionară: ”busola cuantică” ar putea înlocui sistemele GPS actuale

Autor: Adrian Mihălţianu 20 mai 2014 Știri auto

Actualmente, orientarea pe tot cuprinsul Pământului se realizează pe baza reţelei de sateliţi GPS (Global Positioning System) şi a antenelor radio, orice sistem de navigaţie utilizând această imensă reţea pentru a poziţiona un vehicul, de exemplu.

Sistemul actual bazat pe sateliţi are, însă, multe probleme: de la interferenţele cauzate de vreme şi erorile de poziţionare până la recentele temeri ale atacurilor teroriste cibernetice, sistemele electronice fiind realmente vulnerabile în faţa hackerilor.

Şi dacă atacă hackerii sateliţii? Ajungem iar în Evul Mediu?…

Ei bine, britanicii de la National Physical Laboratory au primit un buget de circa 300 milioane de euro de la Ministerul Apărării al Marii Britanii pentru a realiza un dispozitiv mult mai sigur pentru poziţionare oriunde pe glob. Mai ales în domeniul subacvatic, deoarece unul dintre obiective este cel de a urmări submarinele – în acest moment, sistemul GPS nu funcţionează sub apă.

Cercetătorii britanici afirmă că au făcut mari progrese în realizarea unei aşa numite ”busole cuantice”, adică un dispozitiv care să se bazeze pe câmpurile magnetice ale pământului pentru a realiza poziţionarea. Deocamdată, se pare că există un prototip de sistem de navigaţie cuantică, sub forma unei ”cutii de 1 metru lungime”, dar nimic nu este încă oficial.

Aşa arată pământul: ca un ghem de fire care tentează pisicile… E câmpul magnetic, invizibil ochiului uman

Totuşi, conform unor surse, guvernul britanic doreşte miniaturizarea acestui sistem, pentru a putea fi utilizat şi de soldaţi. Ceea ce are şi alte implicaţii: dacă ne gândim că actualul sistem GPS a fost iniţial folosit de armată, după care a intrat în utilizare civilă, pe maşini şi smarphone-uri, viitoarea ”busolă cuantică” ar putea schimba din temelii sistemele de navigaţie auto în doar câţiva ani.

Ceea ce înseamnă că poziţionarea va fi mult mai exactă (la nivel de centimetri, faţă de erorile de până la un kilometru actualmente), iar interferenţele climatice sau electronice vor fi de domeniul trecutului. Evident, se pune problema costului acestei tehnologii, mai ales dacă ne gândim că actualul sistem GPS este gratis. Poate până la finalul acestui deceniu vom afla şi costul unui sistem de navigaţie cuantic.

Încă puţin şi descoperiţi şi viteza Warp!

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide