Începem cu 1.450 de lei şi terminăm cu … cât vor ei

Autor: Alexandru Banu 05 oct. 2017 Știri auto
Începem cu 1.450 de lei şi terminăm cu … cât vor ei

Guvernul actual e atacat din toate părţile. E un punct de maxim în care s-a ajuns cu promisiunile nerespectate şi cu incapacitatea de a produce bani. Singura sursă de venit a acestei ţări par şi sunt taxele şi impozitele, accizele şi supraaccizele.

Practic, această ţară produce bani din consum şi din ce produc străinii aici plătindu-ne pe noi prin companiile de afară. Nu le ridicăm statui afaceriştilor din alte ţări, însă –să o recunoaştem – dacă nu ar fi ei să ne plătească salarii de pe urma cărora statul să ia bani prin impozitare, nu am mai avea un aparat de stat şi decizional funcţional. Şi din păcate conştientizăm un start foarte prost (dacă ne gândim la 4 ani) al unui guvern inapt să creeze.

Noi nu creăm, noi suprataxăm. Asta pare să fie deviza celor aproape 400 de senatori şi deputaţi care formează un parlament impotent. Ok, nu or fi toţi 400, dar majoritatea decizională clar nu este în stare să pună ţară pe “+”.

Aşa cum au dispărut 100 sau 102 de taxe într-o campanie electroală pomano-populistă, aşa apar acum tot fdelul de taxe care să compenseze pierderile anticipate. Iar noi, şoferii şi proprietarii (şi nu numai noi), vom suferi prin toate părţile sau – s-o spunem româneşte – prin toate orificiile. Pentru că am ajuns la pragul îndurării absurdităţii absolute. Ni se pare că nu trece zi în care să nu primim câte o veste halucinantă sau în care să nu aflăm că Liviu Dragnea e păzit de bodyguarzi ori alte astfel de lucruri de care până acum auzeam că sunt normale în Transnistria.

Pentru noi, şoferii, Guvernul pregăteşte o nouă taxă auto în funcţie de norma de poluare, capacitatea cilindrică şi noxele emise. Pe lângă asta, supraacciza pare că nu dispare şi că provoacă tulburări de gândire celor mai mulţi politicieni din frunte (Tăriceanu, Rovana Plumb şi ceilalţi). A fost un proiect şi pentru suspendarea carnetului dacă nu plătim orice amendă de circulaţie în maximum 30 de zile. Practic, simţim o apăsare în coastă ca să dăm zi de zi din ce în ce mai mulţi bani la stat. Fără a primi, în schimb, măcar o unitate de bun-simţ.

Iată indemnizaţiile brute pentru funcţii de demnitate publică, la 30 sept. 2017

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor – 16.675 lei

Vicepreşedinţi – 15.515 lei

Secretari şi chestori – 15.225 lei

Liderii grupurilor parlamentare – 14.500 lei

Preşedinţii comisiilor permanente – 14.065 lei

Vicepreşedinţii comisiilor permanente – 13.630 lei

Secretarii comisiilor permanente – 13.340 lei

Deputaţi – 13.050 lei

 

Totodată, Camera Deputaţilor a publicat şi lista funcţiilor din Serviciile Camerei Deputaţilor la data de 30 septembrie 2017, menţionând atât salariul de bază minim, cât şi salariul de bază maxim. Redăm salariul de bază maxim (brut) al unora dintre funcţii:

Secretar general – 17.900 lei

Secretar general adjunct – 17.677 lei

Şef departament/ director general – 12.400 lei

Şef serviciu – 10.285 lei

Şef birou – 9.145 lei

Expert parlamentar – 7.289 lei

Consilier parlamentar – 8.859 lei

Şofer – 3.703 lei

Bucătar – 2.936 lei

Muncitor spălător auto / liftier – 2.365 lei

 

Lista funcţiilor din cadrul birourilor parlamentare la 30 sept. 2017 conţine următoarele salarii de bază maxime (în valoare brută):

Consilier  – 3.811 lei

Expert – 3.471 lei

Şofer  – 1.450 lei

 

Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice indică la art. 33, privind Transparenţa veniturilor salariale, autorităţile şi instituţiile publice care vor publica la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, şi vor menţine publicată o listă a tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând salariul de bază, baza de calcul, valoarea anuală a voucherelor de vacanţă, valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană.

Sursă Mediafax.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide