Investigaţie în America: BMW şi Mazda cu probleme de direcţie?

Institutul American pentru Siguranţa Rutieră (NHTSA - National Highway Traffic Safety Administration) a demarat o amplă anchetă, în urma plângerilor clienţilor cu privire la probleme de direcţie, în cazul modelelor BMW Z4 şi Mazda3.

Investigaţie în America: BMW şi Mazda cu probleme de direcţie? Investigaţie în America: BMW şi Mazda cu probleme de direcţie?

Se pare că investigaţia organismului federal american a pornitîn urma mai multor plângeri, dar şi a unor accidente: treiaccidente cu Mazda3 şi unul cu BMW Z4 au fost puse pe seamadefecţiunilor de fabricaţie la direcţie.

Conform plângerilor, şoferii au sesizat în repetate rânduri căservodirecţia nu mai este asistată suficient, îngreunându-semanevrarea volanului - efecte înregistrate la maşini BMW Z4 produseîntre 2003 şi 2009, respectiv maşini Mazda3 produse între 2007 şi2009.

Concluzia este că vorbim de probleme în circuitul hidraulic, darnu sunt excluse nici erori provenind de la partea electronică, decontrol a servodirecţiei. Mazda3 beneficiază de un sistemelectro-hidraulic pentru servodirecţie, iar în 2009 chiar adescoperit că pot apărea probleme în cazul degradării lichiduluidin pompa de servodirecţie.

BMW Z4, pe de altă parte, beneficiază de o servodirecţieelectrică (având, deci, control electronic), fiind posibil să aparăprobleme la viteze foarte mari şi temperaturi ridicate, însă BMW nua confirmat oficial deocamdată că ar fi vorba de o problemăgeneralizată.