Locurile speciale de parcare pentru femei: mai mari, cu marcaje roz şi cu asfalt special | FOTO-VIDEO

Autor: Adrian Mihălţianu 09 iun. 2014 Știri auto

 

 


Am mai auzit de locuri de parcare dedicate femeilor, dar e prima oară când auzim de un astfel de program de anvergură, prin care sud-coreenii demonstrează că misoginismul nu-şi are loc în societatea lor…

Acum câţiva ani, la inaugurarea unui mall din China clientele au avut plăcuta surpriză să descopere un nivel al parcării subterane dedicat doar şoferiţelor, locurile de parcare fiind mai mari decât în mod normal. Ulterior, într-un oraş din Germania s-a încercat departajarea cât mai clară a locurilor de parcare, cele pentru bărbaţi fiind plasate în locuri mai strâmte.

Serios, ce bărbat aţi vedea să-şi parcheze maşina într-un loc dominat de culoarea roz?

Iată, însă, că aceste exemple sunt surclasate de Coreea de Sud, care a iniţiat un program naţional de peste 60 de milioane de euro în scopul de a face oraşele dezvoltate… ”female-friendly”. Probabil un motiv în plus pentru a renunţa la misoginism.

În cadrul acestui program, locurile de parcare destinate femeilor vor fi departajate vizual într-un mod inedit: marcajele vor fi roz, spaţiul rezervat va fi mai mare (cu lungime şi lăţime mai mare, pentru a permite parcarea cât mai uşoară a maşinii, dar şi accesul cât mai facil din maşină), iar amplasarea acestor locuri va fi mai apropiată de uşi de acces sau de lifturi.

În plus, proiectanţii vor să se asigure că vizibilitatea la manevrele de parcare va fi cât mai bună, fără elemente care să afecteze capacitatea şoferiţelor de a-şi manevra maşina. Nu doar atât, o altă idee a programului este crearea unui asfalt special, atât pentru aceste locuri de parcare, cât şi pentru căile de legătură cu clădirile, asfalt conceput pentru a nu afecta… tocurile.

Simbol intuitiv: exact ca pe uşile de la toalete!

Nu ne rămâne decât să salutăm această idee, dar nici nu putem evita unele glume misogine… Rămâne de văzut dacă implementarea acestui program va avea succesul scontat, caz în care am putea asista la startul unei mişcări interesante. Totuşi, dată fiind popularizarea foarte rapidă a sistemelor de parcare automată, precum şi ”cursa” pentru maşina autonomă, ne întrebăm dacă acest program nu este inutil.

În altă ordine de idei, trebuie menţionat că ideea locurilor de parcare pentru femei este doar un alt pas făcut de Ministerul pentru Egalitatea Sexelor (da, au aşa ceva în Coreea de Sud!) într-un program mai amplu, pe care detractorii l-au numit ”male-free” (zonele interzise bărbaţilor). Un program care, în unele cazuri, are efecte contrare: produce disensiuni şi mai grave între bărbaţi şi femei.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide