Maşină ecologistă care consumă... excremente umane

Nicidecum. "Bio-Bug" funcţionează cu gazul metan produs de excrementele umane, fiind vorba de o tehnologie pusă la punct de inginerii britanici. Oare te ţii de nas când trece un astfel de Beetle pe lângă tine?

Maşină ecologistă care consumă... excremente umane Maşină ecologistă care consumă... excremente umane

Ştiaţi că reziduurile produse de 70 de case din Bristol suntsuficiente pentru a-i conferi lui "Bio-Bug" o autonomie de 10.000 de mile? Însă nuvă gândiţi la un rezervor plin de excremente umane, pe caresărmanul Beetle ar trebui să îl care după el un an întreg...

Maşina dezvoltată de compania GENeco nufoloseşte, scuzaţi de expresie, rahatul oamenilor, ci gazul metanrezultat din excrementele umane. Acesta este extras în uzinespeciale, de tratare a reziduurilor, ceea ce ar putea însemna ointeresantă sursă de energie alternativă pe viitor pentru propulsiamaşinilor.

De exemplu, în uzina specială din Avonmouth, gazul produs dinreziduurile umane este deja folosit de câţiva ani pentrutransformarea în energie electrică, aşa încât ideea de a-l utilizapentru propulsia maşinilor este un pas logic. Mai ales dacă negândim că CNG-ul (gazul natural comprimat) este deja folosit înmulte părţi ale lumii ca şi combustibil.

Gazul obţinut de englezi din reziduurile umane nu este cu nimicmai prejos decât cel obţinut din plante, de exemplu, numai că,pentru a putea fi folosit în motoarele maşinilor, fără a afectaperformanţele sau fiabilitatea acestora, este nevoie de un procesde upgrade a biogazului, utilizându-se o tehnologie specială pentrusepararea dioxidului de carbon.

Pentru moment, uzina produce în jur de 18 milioane de metri cubide biogaz, ceea ce înseamnă că, dacă tot acest gaz ar fi folosit demaşini în locul combustibililor convenţionali, s-ar putea economisicirca 19.000 de tone de CO2 eliminate în atmosferă, pe an.

Aşa încât nu ne miră că planurile englezilor includ dezvoltareatehnologiei pentru a extrage biogaz pe viitor şi din reziduurilealimentare. Ceea ce înseamnă o reciclare foarte eficientă areziduurilor organice.

După cum declară Jonathon Porritt, directorul fondator alproiectului, "chiar dacă mulţi oameni vor zâmbi condescendent cândvor afla că Bio-Bug foloseşte excrementele umane, vor deveniconştienţi că, de fapt, toţi contribuie câte puţin, darsemnificativ la acest proiect".

De acum, "a trage apa la toaletă" va căpăta alte semnificaţii,nu-i aşa?