Motorina din România, mai scumpă decât cea din Austria. Carburanţii premium au sărit de 6 lei, ceilalţi sunt la un pas de acest prag

Autor: ProMotor 13 sept. 2018 Știri auto
Motorina din România, mai scumpă decât cea din Austria. Carburanţii premium au sărit de 6 lei, ceilalţi sunt la un pas de acest prag

Sortimentele premium de benzină şi motorină au trecut de 6 lei pe litru şi în curând la fel vor sta lucrurile şi cu sortimentele standard ţinând cont de ritmul scumpirilor aplicat în România. Deja şoferii de aici dau mai mult pe un litru de motorină decât cei din Ungaria, Cehia sau Austria, după cum arată statisticile europene.

Faţă de prima zi a anului, litrul de benzină din România este cu peste 12% mai scump, iar în cazul motorinei scumpirea aplicată a fost de circa 11,5%. Astfel, potrivit datelor de la Comisia Europeană, raportând strict ultimul preţ disponibil (03.09.2018) la cel din prima zi a anului, România  a avut cea mai agresivă scumpire a benzinei dintre toate cele 28 de state membre şi a patra cea mai importantă scumpire a litrului de motorină.

Prin urmare, mai toate categoriile de carburanţi se apropie de pragul de 6 lei pe litru, pentru produsele premium acest nivel fiind deja depăşit.

Cum au evoluat preţurile în ultimul an

Pe 31 iulie 2017, preţurile carburanţilor în România erau mult mai mici. Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, un litru de benzină Euro95 costa, în medie, 4.57 lei, în timp ce un litru de motorină se vindea, în medie, cu 4.52 lei.

La finalul lunii iulie din 2018, un litru de benzină Euro95 în România costă, în medie, 5.67 lei, în timp ce un litru de motorină costă, în medie, 5,73 lei.

Astfel, de la an la an, se constantă o scumpire a benzinei din România de peste 20%, în cazul motorinei creşterea fiind de peste 25%.

Benzina din România a urcat două poziţii în clasamentul preţurilor, iar motorina opt

În ceea ce priveşte clasamentul preţurilor din statele UE, în urmă cu un an România avea printre cei mai ieftini carburanţi. Benzina mai ieftină putea fi găsită doar în Bulgaria, însă când vine vorba de motorină nu există niciun preţ mai scăzut pe litru decât în România.

Astăzi, la un an diferenţă, România încă are preţuri mici la benzină faţă de celelalte ţări membre UE, însă am mai depăşit două state. În prezent, benzină mai ieftină se găseşte nu doar în Bulgaria, dar şi în Ungaria şi Polonia. Situaţia este alta la capitolul motorină, la doar un an diferenţă: Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia  şi Spania au preţuri mai mici.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide