Nelămurit cum funcţionează un BMW când iese de pe asfalt? Îţi recomand xDrive Offroad Experience 2015

Autor: Andrei Ştirbu 12 mart. 2015 Știri auto

Niciodată nu mi-aş fi imaginat un BMW făcând off-road. În primul rând, pentru că-mi este greu să-mi imaginez o maşină – oricare ar fi ea – în off-road. Atunci când vine vorba de părăsirea asfaltului şi adăugarea de grade la unghiul de înclinaţie al maşinii, mă simt de parcă sunt prins într-un Zorb şi urmează să fiu rostogolit. Dacă vrei să mă torturezi, tocmai mi-am expus unul dintre punctele sensibile.

Uite, spre exemplu, eu nu m-aş simţi deloc confortabil în poziţia asta…

Apoi, BMW niciodată nu a părut să fie interesat de expunerea maşinii – oricare dintre X-uri ar fi ea – ca un off-roader. A dat de înţeles clienţilor că xDrive-ul se descurcă de minune pe asfalt şi te ţine de orice fel de drum… forestier. Şi că offroad extrem poate căpăta alt sens cu X5.  A venit timpul, deci, pentru demonstraţii mai serioase.

Într-o ploioasă zi de miercuri, un grup format din modele X3, X4, X5 şi X6 s-a deplasat către circuitul de offroad de la Ciolpani, unde am traversat, în şir indian, toate secţiunile traseului. Revenind la fobia mea, pot spune că X3-ul în care eram s-a descurcat onorabil atât la coborârea (cu Hill Descentul) cât şi la urcarea (cu toată electronica decuplată şi cu acceleraţia la podea) unor secţiuni pe care nici cu bicicleta nu m-aş fi îngăduit să intru. Da, am făcut şi testul schimbului de punţi, în care maşina stă în echilibru, pe două roţi. Nu mi-a plăcut. Nu mi-a plăcut din motivul pe care l-am menţionat la începutul articolului.

Pe de altă parte, faptul că n-a fost nici pe departe un Zorg şi că m-a dus la destinaţie pe roţi, a transformat X3-ul într-un mic erou pentru mine. În fine, dacă intenţionezi să cumperi unul dintre modelele antemenţionate, cel mai bine te convingi de chestiile pe care le pot face X-urile de la BMW nu din gura unui fricos în offr-road, ci din propria ta experienţă. xDrive Offroad Experience se desfăşoară în 10 oraşe din ţară şi se estimează că va convinge circa 1.500 de potenţiali clienţi. 

Ca un mic detaliu, de final: la nivel global, o treime din modelele BMW (vorbim de toată gama) sunt xDrive, raport care se păstrează similar şi când vorbim de situaţia vânzărilor BMW pe piaţa europeană. În România, procentul de modele xDrive vândute este de 82,5%. Ca să zic aşa… românii ştiu de ce.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide