Nissan un nou sistem anti-coliziune

Tuturor celor care au obiceiul prost de a sta “în fundul” maşinii din faţă ar trebui să le facem cadou un Nissan cu sistemul anti-coliziune pe care japonezii îl testează în acest zile.

Nissan un nou sistem anti-coliziune Nissan un nou sistem anti-coliziune

De multe ori pe şosele ni se întâmplă să observăm înretrovizoare că şoferul din spate parcă merge la aspiraţie , saupoate unii dintre noi chiar se regăsesc în comportamentul de a ţineaproape la maşina din faţă. În ambele cazuri, Nissan se pare că agăsit soluţia şi a mai făcut un pas spre călătorii cu automobilulmai sigure, creând un sistem cu rol de iubită/nevastă/mamă/soacrăcicălitoare când vine vorba de a păstra distanţa. Acest ansamblu,format dintr-un radar şi un computer de bord, nu reacţioneazăisteric ci scanează şoseaua, analizează distanţa până la obiecteleîntâlnite în cale şi acţionează în caz de pericol.

Concret, dacă şoferul unui Nissan cu acest nou sistem,denumit deocamdată "Forward Collision Avoidance Assist Concept", seapropie prea mult de automobil care rulează în faţă, într-oprimă fază "creierul electronic" emite un sunet de atenţionare (nu,un ţipăt), după care aplică o forţă contrară pedalei de acceleraţieşi acţionează uşor frâna pentru a păstra distanţaregulamentară, conform Business Week.

Acest sistem este foarte eficient şi în cazul în care unobstacol apare în faţă, reuşind să preîntâmpine un accidentprin frânarea în deplină siguranţă chiar de la viteze de 60km/h. În acelaşi timp, se şi pretensionează centurilepentru a reduce şocul celor de la bord în cazul decelerării bruşte.Noua inovaţie Nissan nu este singulară în industria auto şi Volvo,de exemplu, având montat pe automobilele de serie o dotaresimilară, dar sistemul propus de Nissan poate să evite coliziunilede la o viteză considerabil mai mare decât orice alt sistem propusîn prezent de un constructor auto.