O maşină aparent banală cu o idee senzaţională în spate. Şi în faţă

Autor: Alexandru Banu 07 dec. 2017 Știri auto

Vorbeam ieri despre pretertype, precursorul prototipului. BMW a formulat prima acest concept. Şi ziceam că prototipurile costă pentru că rostul lor e un produs final care să se vândă în serie. Şi mai ziceam să sunt şi artişti vizionari care fac anumite concepte de dragul artei sau pentru cumpărători de aşa ceva. Rinspeed e o companie elveţiană care pare creată de nişte băieţi foarte bogaţi care nu prea au ce face cu banii. Apar pe la saloanele auto cu tot felul de trăsnăi imposibile. Maşini submersibile, bus-uri pentru anii 2050, lucruri care încă sunt departe de realitatea noastră 2.0.

În ultimul timp, elveţienii tot vin cu propuneri de bus-uri, probabil îngrijoraţi de supraaglomerarea globală dar şi de supragadget-izarea exploatată cât se poate de mult. Acesta este Snap 5G WiFi. Numele lui spune clar că Rinspeed deja e în era 5G, cu un pas în faţă aşa cum e şi maşina cu totul. Este un bus autonom care relaţionează cu toţi ceilalţi participanţi la un trafic autonom. Acum vine partea interesantă şi inovativă despre care vorbeam în titlu. Cabina lui Snap este independentă. Poate fi trasă deoparte de pe restul maşinii care capătă funcţie de cap tractor. Astfel poate deveni apartament. Aşa că nu-ţi ami doreşti o casă separată. Iată un nou mode de viaţă care ar putea fi soluţia pentru viitorul nostru înghesuit.

Platforma are în ea şi motorul electric, senzori de orientare pentru funcţionarea autonomă, camere de luat vederi şi baterii. Înăuntru e raiul gadget-urilor, cu display-uri cu touch control şi comenzi vocale pentru tot. Pentru o comunicare simbolic-umanoidă într-un trafic autonom controlat perfect prin soft-uri, Snap are şi mesaje pe care le afişează în parbriz pentru ceilalţi oameni dn trafic. Fie că sunt în maşini, fie că sunt pietoni.

Prima înfăţişare a lui Rinspeed Snap va fi luna care vine, la CES (Consumer Electronic Show) în Las Vegas. În martie va fi arătat şi la Salonul Auto Internaţional de la Geneva. Avem maşină, avem casă, se conduce singură, ne arată şi Facebook-ul pe display, comunică şi cu celelalte maşini, ce ne mai trebuie? Aaa, da, o lume cum era odată.

Autor Alexandru Banu

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide