Obiceiuri şi atitudini în traficul din România – Studiul care dezvăluie ce îi deranjează cel mai mult pe şoferi în trafic

Autor: Marius Vișan 18 dec. 2018 Știri auto

Studiul, efectuat pe un eşantion de 1000 de persoane de Merlin Research, scoate în evidenţă faptul că nesemnalizarea la schimbarea direcţiei, viteza excesivă şi folosirea telefonului mobil în timpul şofatului sunt principalele comportamente care îi deranjează pe participanţii la trafic români.

Viteza pare sa fie principala problema care deranjeaza mai toate tipurile de participanţi la trafic, cu excepţia taximetriştilor şi motocicliştilor. De asemenea, potrivit analizei, taximetriştii sunt consideraţi cei mai puţin amabili participanţi la trafic în timp ce şoferii mijloacelor de transport în comun inspiră cea mai mare siguranţă pe şosea.

În privinţa amenzilor, perceptia este ca aceiasi oameni care în România nu respectă neaparat regulile în trafic şi generează haos, se conformeaza imediat la regulile din tarile straine cand ajung acolo. Din aceasta percepţie reiese nevoia pentru un sistem cu reguli clare şi pedepse mari. 

Parerea vizavi de aglomeraţie şi agresivitate este unanim împărtaşită de către toţi participantii la trafic. Pentru şoferi, o a treia mare problema o reprezintă infrastructura proastă.

De departe, taximetriştii sunt consideraţi cei mai puţin amabili participanţi la trafic în timp ce şoferii mijloacelor de transport în comun inspiră cea mai mare siguranţă pe şosea. 8 din 10 participanţi la trafic utilizează sistemele de navigaţie pentru a scurta drumul spre destinaţie. În acelaşi timp, pneurile de iarnă sunt considerate a oferi siguranţă în deplasarea pe zăpadă.

La capitolul prevenţie, studiul aminteşte că trei sferturi dintre participanţii la trafic sunt de părere că o educaţie mai bună, sub forma de cursuri de conducere defensivă, este necesară pentru a reduce intoleranţa şi agresivitatea din trafic. Cu toate acestea, mai puţin de jumătate consideră că ei, personal, ar avea nevoie de astfel de cursuri de conducere defensivă/ educaţie rutieră/ legislaţie.

Cei mai puţin politicoşi şoferi sunt cei care au maşini foarte scumpe; aceştia nu par a-i respecta pe ceilalţi participanţi la trafic. 

Studiul a fost efectuat în luna noiembrie, pe un eşantion reprezentativ pentru mediul urban, de 1000 de persoane. Iniţiatorii studiului au fost Continental România şi Academia Titi Aur, iar de partea de cercetare s-a ocupat Merlin Research. 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide