OPEC: nu va fi o criză a petrolului

OPEC, organizaţia ţărilor exportatoare de petrol, declară că nu sunt motive de îngrijorare privitor la o nouă criză a petrolului. Ceea ce nu explică deloc de ce preţurile la combustibili cresc peste tot în lume.

OPEC: nu va fi o criză a petrolului OPEC: nu va fi o criză a petrolului

Conform organizaţiei exportatorilor de petrol OPEC, situaţiaincertă din Libia (una dintre marile ţări care exportă petrol) nuafectează producţia şi furnizarea "aurului negru".Producţia de petrol s-a cifrat în luna februarie la 30 milioane debarili pe zi, iar aprovizionarea rafinăriilor europene a revenit lacote normale.

Conform unui raport al organizaţiei, foarte curând rafinăriilevor fi capabile să satisfacă cererea fără nici o problemă, pentru operioadă lungă de acum încolo. Stocurile existente acoperădeficitul de petrol cauzat de stoparea extracţiei înLibia, iar exportatorii de petrol ne asigură că nu e cazulsă ne alarmăm.

Totuşi, preţurile în continuă creştere ale combustibililor parsă îi contrazică. Nici o problemă, OPEC are un răspuns şi pentruaceastă problemă gravă: totul ţine de speculaţiile de pemarile pieţele internaţionale. Speculaţii care vor trece,iar preţul carburanţilor va coborî aproape la nivelul dinainteaproblemelor din Libia - cel puţin aşa susţin oficialii OPEC.

OPEC mai adaugă că estimează o diminuare a cererii la sfârşitulprimului trimestru, datorită încălzirii vremii, centralele determoficare nemaifiind solicitate pentru încălzirea locuinţelor.Aşa încât domeniul transporturilor ar putea beneficia de unsurplus de până la 6 milioane de barili pe zi, dacă enevoie.

Din păcate, OPEC nu poate controla speculaţiile, specialiştiifiind de părere că o scădere a preţurilor combustibililorar fi de aşteptat cel mai devreme în vară şi numai dupărezolvarea problemelor din Libia. Totodată, estimările sunt căpreţurile se vor stabiliza la o valoare cu circa 5-10% mai marefaţă de cele de la finalul lui 2010.

CREZI CĂ OPEC ARE DREPTATE ÎN PRIVINŢASPECULAŢIILOR CU PETROL?