Opel pregăteşte un SUV de mari dimensiuni, bazat de Cadillac SRX

Autor: Adrian Mihălţianu 21 nov. 2014 Știri auto

Opel va lansa un SUV de mari dimensiuni în 2019, a anunţat CEO-ul GM, Mary Barra. Construit la Rüsselsheim, în Germania, acest SUV ar trebui să pună probleme inclusiv maşinilor din segmentul premium, fiind gândit să concureze cu succes cu Volvo XC90, Audi Q7 sau BMW X5, la un preţ mai scăzut.

Americanii consideră că Opel ar trebui să aibă şi o a doua navă-amiral în afară de Insignia, care se vinde destul de bine în mai multe ţări, dar care suferă în continuare din cauza imaginii mărcii de volum, în ciuda îmbunătăţirii rapide a performanţelor motoarelor şi transmisiilor, precum şi a unor interioare de top în clasa lor. Din acest motiv, un SUV cu valenţe premium ar ajuta marca să evolueze coerent la intrarea în al treilea deceniu al secolului XXI.

Un SUV mai mare decât actualul Antara, cu interior luxuriant şi tehnologii premium, bazat pe Cadillac SRX (poză)

Culmea este că noul SUV nu va fi bazat pe platforma lui Insignia, ci pe una Cadillac, care va fi folosită pentru prima dată de viitoarea generaţie de Cadillac SRX. Subliniem că nu e vorba de actuala platformă a lui SRX, care este cel mai bine vândut model al mărcii în SUA, ci de una complet nouă. Actuala platformă este una de tip Theta-Epsilon, cu elemente preluate de la ambele platforme GM, pregătite una pentru SUV-urile compacte, iar cealaltă pentru vehiculele de clasă medie. Ca atare, comportamentul rutier al lui SRX este unul foarte bun pe asfalt, dar fără valenţe în off-road.

Deşi majoritatea maşinilor Cadillac vor avea tracţiune pe puntea spate, SRX-ul va avea tracţiune faţă, completată de tracţiune integrală, în opţiune. Asta va fi mai în acord cu preferinţele europenilor, dar va poziţiona noul SUV Opel într-o zonă mai puţin sportivă decât ofertele BMW şi Mercedes-Benz. De asemenea, noul SUV Opel va fi mai mare decât Antara, dar şi mai luxos decât viitorul Zafira, care urmează să fie asamblat pe o platformă realizată în colaborare cu PSA.

Interiorul actualului SRX, considerat „luxury” la americani, e doar cvasi-premium la standardele europene

Pentru că vorbim de anul 2019, noul SUV va avea cu siguranţă şi viitorul sistem avansat de asistenţă a şoferului, cod de lucru „Super Cruise”. Acest mod va permite deplasarea pe autostradă fără ca şoferul să mai fie nevoit să ţină mâinile pe volan sau să apese pedalele, maşina urmând singură traficul spre destinaţia setată, la o viteză prestabilită. De asemenea, motorizările dezvoltate în Europa vor fi cu siguranţă diferite de cele utilizate în America, în special din cauza normelor de emisii poluante mult mai stricte, dar şi a taxelor mai mari pe cilindree.

Pentru a face posibilă dezvoltarea noilor modele, 245 milioane euro vor fi investite în fabrica din Rüsselsheim a Opel, a anunţat Mary Barra cu aceeaşi ocazie a vizitei sale în Germania.

Viitorul SUV va deveni nava-amiral a Opel, posibil chiar într-o măsură mai mare decât înlocuitorul lui Insignia

În plus, Barra a anunţat investiţii suplimentare de peste o jumătate de miliard de euro în fabricile de motoare şi transmisii din Rüsselsheim, Kaiserslautern (ambele în Germania) şi Tychy (Polonia), oferind astfel Opel un impuls pentru a trece la următoarea etapă a ofensivei de sisteme de propulsie, cu motoare şi transmisii eficiente din punct de vedere al consumului.

Sunt investiţii care erau aşteptate în Germania, americanii fiind criticaţi de mai multe ori că folosesc Opel doar ca sursă de tehnologie şi dezvoltare, fără a investi suficient de mult raportat la beneficiile pe care le obţin de pe urma inginerilor germani.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide