Papa Benedict XVI vrea maşina solară

Papa Benedict XVI şi-a căpătat deja renumele de "Green Pope" ("Papa cel Verde). Dar nu din cauza vreunei asemănări cu Shrek, ci datorită devotamentului său pentru ecologie. Iar acum vrea, normal, un papa-mobil maşină electrică.

Papa Benedict XVI vrea maşina solară Papa Benedict XVI vrea maşina solară

Mai întâi, Papa Benedict XVI a început să aducă înrugăciuni vorba despre poluare şi ecologie. Apoi, în 2008,a aprobat montarea de celule solare pe acoperişul auditoriumului dela Vatican, iar, în 2009, cafeteria de la Vatican a primit unsistem de climatizare alimentat de razele solare.

Ce urmează? Bineînţeles, un papa-mobilnepoluant. Papa Benedict XVI şi-a exprimat dorinţa camaşina pe care o va folosi în viitor să beneficieze de aceeaşitehnologie de alimentare cu energie electrică de la celulelesolare.

Însă există o mare problemă: nici un constructor auto nus-a înscris în această cursă. Nici măcar Mercedes Benz,care a realizat mai multe modele până acum pentru suveranii pontifiai bisericii catolice - acum, papa se plimbă cu un papa-mobil bazatpe Mercedes ML.

Deşi firma germană SolarWind, care s-a ocupat de celulele solarede la Vatican, afirmă că nu sunt probleme în crearea unui astfel deautomobil electric destinat papei, se pare că departamentulde marketing de la Vatican are contraargumente.

Principala reticenţă ţine de performanţele unui astfelde papa-mobil electric, în cazul în care maşina ar trebuisă plece rapid de la locul unui atentat la viaţa papei. Nu trebuieuitat faptul că papa-mobilul este, de fapt, o maşină blindată,"cuşca" de sticlă în care se afişează papa publicului cântărindpeste o tonă, iar ranforsările caroseriei duc la o masă apropiatăde un camion.

Pe lângă acest lucru, un sistem de celule solare şi un motorelectric, împreună cu bateriile, ar mai adăuga o greutatesuplimentară, ceea ce ar afecta serios performanţele dinamice alemaşinii. Pentru ca un astfel de papa-mobil să răspundă standardelorimpuse de serviciul de securitate de la Vatican, ar trebuiun automobil special conceput şi un sistem de propulsie electricfoarte puternic, deci şi baterii voluminoase.

Cei de la Vatican se mai tem şi de autonomia preascăzută pe care un astfel de papa-mobil ar avea-o. Totuşi,germanii de la SolarWind cred că adaptarea unei soluţii de genulplug-in nu ar fi deloc problematică, iar bateriile ar putea,astfel, să fie încărcate de la reţeaua de curent electric în timpulîn care maşina stă.

Este, oare, imposibilă crearea unui papa-mobil electric,alimentat de energia solară? Nu credem, la ritmul în care evolueazătehnologia pentru maşini electrice va apărea, cu siguranţă, unconstructor capabil de aşa ceva. Întrebarea care rămâne este: vamai prinde Papa Benedict XVI un astfel de papa-mobil electric?