Poze din F1 2014 cu un aparat foto din 1913 (GALERIE FOTO)

Autor: Alexandru Banu 24 mai 2017 Știri auto

Remixing culture – spune un procedeu cultural global care nu mai vede culmi artistice pentru prezent. Soluţia e să reinventezi roata. Mai ales la ProMotor. Te întorci de unde ai plecat şi remodelezi producţia cu un rezultat tulburător, dramatic. Vorbim de nişte poze care ne-au dus cu viteză în 1913, apoi ne-au întors în viitorul 2014. E logică socoteala noastră dacă o citiţi de două ori.

În 1966 s-au întâmplat multe. S-a născut Cantona, a luat Anglia singurul ei Campionat Mondial (şi ăla luat cum-necum), iar Joshua Paul a primit un aparat foto Graflex din 1913 de la cel care avea să ajungă mentorul lui în fotografie.  

Nu l-a folosit la început. E greu cu timpul de expunere şi diafragma la un aparat “atât” de simplu, dar atât de gras (aproape 4 kg). În 2001, proprietarul a primit un telefon să facă poze la cel mai mare dezastru din istoria modernă a SUA. S-a dus la locul Gemenilor şi a pozat acţiunea echipelor de intervenţie.

Paul a început să pozeze din 1997 şi primii 10 ani a tras numai mâncare, portrete, peisaje. Între timp a ajuns acolo unde îşi dorea de mic – la maşini. A fost angajat ca freelancer de mărci mari pentru şedinţe foto, iar în 2014 a făcut shooting-ul vieţii până acum: GP-ul F1 de la Monaco.

Kimi Raikkonen a fost uimit şi a încercat să facă o poză. I s-a părut imposibil. Din cauza limitării diafragmei, a timpului de expunere şi a greutăţii, Paul şi-a căutat viraje în care maşinile au încetinit mult. A spus că ţine mult de noroc. Trebuie să pici fix în parametrii standardizaţi ai aparatului dacă vrei să-ţi iasă poza corectă. Trebuie să fie vreme potrivită afară. Nu ştii niciodată ce developezi. Pot să-ţi iasă toate expunerile bune, poţi să nu ai nicio reuşită – “încercări şi greşeli, asta înseamnă să tragi cu un aparat din 1913” – spune el.

Poza finală e şi ea ca o bucătărie clasică. Nu ai USB-uri, Photoshop, nimic modern. Trebuie să lucrezi ca pe vremuri, cu linguri şi cuţite, fără mixere, blendere şi cuptoare inteligente.

Nimeni în lume nu ar fi putut să tragă o concluzie mai bună decât Joshua Paul în comparaţia cu o cameră digitală – “Trag şi cu camera digitală, normal, însă un card nu are nimic sexy în el”.

GALERIA FOTO EXCEPŢIONALĂ JOSHUA PAUL

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide