Premieră mondială: conceptul Opel Zafira Tourer

Conceptul Opel Zafira Tourer va avea premiera mondială la Salonul Auto de la Geneva (3-13 martie). Autovehiculul va oferi vizitatorilor o idee despre cum va arăta noua generaţie a monovolumului deschizător de drumuri Opel Zafira.

Conceptul combină o flexibilitate sporită cu aspectulpremium, rezultând o combinaţie ideală de funcţionalitate şi starede bine. Conceptul Zafira Tourer este un "lounge pe roţi"cu un interior luminos, aerisit, de o calitate superioară careoferă de asemenea un spaţiu generos pentru pasagerii din spate.Prototipul aduce valorile modelului Insignia precum ambiţia,calitatea şi tehnologiile inovatoare în segmentul monovolumelor,implementând în acelaşi timp filozofia de design Opel: măiestriasculpturală întâlneşte precizia germană.

"Am aplicat conceptul unui lounge relaxant la un autovehicul şiam creat o oază a bunăstării în interiorul autovehiculului, un locde care să ne bucurăm şi în care să ne relaxăm. Pasagerii se potretrage în lounge. E un spaţiu confortabil, spaţios în care vă veţidori să vă aflaţi, fie că e vorba de o călătorie de afaceri sau deo călătorie lungă", declară Mark Adams, Vice-Preşedinte DesignOpel. "Conceptul Opel Zafira Tourer se impune prin aspectul săuatractiv şi sportiv şi prin senzaţia premium pe care o degajă".

Fidel senzaţiei de lounge, habitaclul conceptului ZafiraTourer se scaldă în lumină datorită parbrizului panoramic care seprelungeşte discret către un plafon vitrat ce se întinde până înpartea din spate a autovehiculului. Un detaliu aparte estereprezentat de un al doilea geam construit din material compozithigh-tech, luminat pe margini cu LED-uri. În plastic sunt înglobatemici particule metalice pentru a reflecta lumina şi pentru a generao lumină intimă, caldă, care poate fi colorată în diferite nuanţede galben. Acestea consolidează atmosfera plăcută de lounge şi îiconferă habitaclului un aspect strălucitor, obţinând în acelaşitimp un echilibru armonios cu exteriorul.

Pentru conceptul Zafira Tourer inginerii Opel au îmbunătăţitsistemul de şapte scaune Flex7 implementat pentru prima oara laZafira, făcându-l mai sofisticat ca niciodată.

Al treilea rând de scaune poate fi pliat complet la nivel cupodeaua. Configuraţia cu cinci scaune, disponibilă complet automatla apăsarea unui buton, poate fi transformată apoi într-unhabitaclu spaţios cu patru scaune ce creează o stare de primă clasăşi un aspect de lounge. Datorită unui nou mecanism inteligent depliere, spătarul scaunului din mijloc de pe al doilea rând estepliat pentru a le oferi pasagerilor de pe scaunele laterale cotiereconfortabile. Aceste scaune pot fi glisate apoi în spate şi dispuseunul spre celălalt, pentru a oferi spaţiu maxim pentru mâinile şipicioarele pasagerilor, asigurând astfel o doză optimă de confort.Cu ajutorul suporturilor extinse pentru picioare se creează o zonăperfectă pentru relaxare - locul ideal pentru a vă destinde.

Tetierele rabatabile, compuse din trei părţi, sunt de asemeneaacţionate electric şi contribuie la caracterul spaţios, de primăclasă al habitaclului prototipului Zafira Tourer. Din motive desiguranţă, tetiera şoferului rămâne în poziţie verticală atuncicând autovehiculul se află în mişcare. În cazul setării lounge,exceptând tetiera şoferului, acestea se rotesc la 90 de grade faţăde axa orizontală, în timp ce elementele exterioare se curbeazăuşor în faţă - bunăstare pură pentru pasageri.

Claritatea joacă un rol important pentru confortul şi starea debine din primul rând, unde un ecran tactil mare domină consolacentrală. Un spaţiu de depozitare acoperit aflat în parteasuperioară poate să susţină o tabletă PC, ca de exemplu un iPad.Sistemul de încălzire poate fi controlat cu ajutorul a două butoanerotative aflate sub ecran, iar aerul condiţionat prin intermediulunor taste.

Datorită tabletelor PC flexibile şi montate cu pivot pespătarele scaunelor din faţă, pasagerii de pe al doilea rând potnaviga în mod confortabil pe internet sau pot să utilizezeaplicaţii multimedia.

Scaunele personalizate din piele de calitate superioară deculoarea caramelului, cu cusături şi tivuri în culori asortate, cecontrastează cu capitonajul portierelor de culoare maro închisCocoa, mocheta moale cu fire lungi şi o gamă de materiale premiumplăcute la atingere accentuează caracterul exclusivist almonovolumului.

Interiorul spaţios şi cald, în nuanţe de maro închis şi caramel,este încadrat de un design exterior elegant, sculptat şisofisticat, cu caroserie de culoare Frost Liquid Metal, o nuanţăspecială de gri argintiu metalizat.

Luminile diurne în formă de aripă cu tehnologie LED, farurilebi-Xenon AFL şi proiectoarele de ceaţă se află toate în spateleunei carcase de plexiglas. Proiectoarele de ceaţă, fixate într-uncadru de aluminiu polişat, strălucesc într-o nuanţă albastră precumun bloc acrilic acoperit cu gheaţă şi contrastează cu atmosferacaldă a interiorului. Aceste elemente reduc vizibil din lungimeaconsolei frontale. Pliul central caracteristic mărcii Opel de pecapotă se întinde de la grila radiatorului până la parbriz.

Ca şi în cazul modelului Astra Sports Tourer, linia mediană amodelului Zafira se întinde în sus cu o mişcare asemănătoare celeia unei crose de hochei şi ajută vizual la crearea imaginii depropulsare în faţă a autovehiculului. Silueta aminteşte de un trenrapid. Caroseria elegantă, aerodinamică reduce în mod considerabilzgomotul provocat de vânt pentru a asigura o călătorie silenţioasăchiar şi la viteze mari.

Oglinzile exterioare optimizate din punct de vedereaerodinamic adăpostesc semnalizatoarele de direcţie, lămpi care auaspectul unor bijuterii încadrate într-o carcasă elegantă dealuminiu polişat. Aceste detalii ornamentale de înaltă clasă suntreluate şi pe partea de mijloc a geamurilor laterale, precum şi peşinele de acoperiş.

Lămpile de poziţie spate de culoare închisă, sub forma benziitipice Opel, cu tehnologie LED, învăluie părţile laterale alecaroseriei şi hayonul. Bara orizontală de aluminiu pe care se aflăemblema Opel se întinde către elementele de iluminat, conferindu-iconceptului Opel Zafira Tourer un aspect sportiv şi lat în parteadin spate. Ţevile de eşapament duble în formă de paralelogram suntintegrate într-o altă bară de aluminiu din partea de jos, sporindaspectul dinamic al autovehiculului.

Jantele din aliaj de 20 de inch cu spiţe duble, acoperite cu lacmat gri închis metalizat accentuează atât caracterul atleticnatural al monovolumului, cât şi personalitatea sa de autovehiculde lux. Spiţele polişate lucioase contrastează cu suprafeţele dinaluminiu cu faţete multiple, ca de diamant, care le scot înevidenţă pe fundalul de culoare închisă al jantelor.

Există, de asemenea, un detaliu inteligent, exclusivist, ascunsîn spatele celor cinci capace integrate în spiţe. Inginerii Opelle-au proiectat ca protectoare decorative şi funcţionale alepiuliţelor de roată. Acestea pot fi desfăcute rapid şi cu uşurinţăşi capacele se deschid în formă de stea pentru a permite accesul laşuruburi. Pneurile 245/40 R20 conferă un plus de confortsportiv.

Conceptul Zafira Tourer este propulsat de o nouă versiune amotorului 1.4 Turbo economic, cu cilindree redusă, dotată cutehnologie Start/Stop care asigură o călătorie plăcută pentru toţiocupanţii. Totodată, alte tehnologii inovatoare sporesc confortulşi siguranţa, precum sistemul de suspensie adaptivă FlexRide.