Premiile Detroit 2011: North American Car and Truck of the Year

Trofeele ”Car and Truck of the Year” în America de Nord au fost decernate cu ocazia Salonului Auto Detroit 2011. Iar câştigătorii sunt Chevrolet Volt, respectiv Ford Explorer.

Premiile "North American Car and Truck of the Year" suntacordate de un juriu format din 49 de jurnalişti din USA şiCanada. Iar, cu ocazia Salonului Auto Detroit2011, aceştia au făcut publice rezultatele votului lor.

Deloc surprinzător, "North American Car of the Year2011" a fost desemnat Chevrolet Volt, care beneficiază de o campaniesusţinută din partea General Motors şi a reuşit să îşi adjudece şialte trofee în cursul anului precedent.

Surprinde, însă, distanţa la care s-a clasat faţă decompetitorii săi: Volt a primit 233 de puncte, pe locul doiplasându-se Hyundai Sonata, cu un scor apreciabil de 163 de puncte, în timpce marele laureat al competiţiei europene "Maşina Anului2011", Nissan Leaf, a primit doar 94 depuncte, situându-se pe a treia poziţie.

Dacă în ce priveşte modelul Hyundai Sonata putem spune că acestrezultat este mai mult decât mulţumitor pentru coreeni,pentru Chevrolet contează mult mai mult dominaţia absolutăasupra unei maşini cu propulsie strict electrică. Putemvorbi şi de o anumită condescendeţă a jurnaliştilor, care probabilau considerat că lui Nissan Leaf îi ajunge un trofeu important, în timp ce Volt reprezintă, practic,viitorul industriei auto americane.

În ce priveşte titulatura "North American Truck of theYear 2011", aceasta îi revine noii generaţii a SUV-ului Ford Explorer, unul dintre cele mai apreciate nume îndomeniul auto american. Acest model s-a clasat la o distanţă lejerăfaţă de principalii competitori: Explorer a primit 253 de puncte,în timp ce Jeep Grand Cherokee doar 138, iar Dodge Durango numai99.

Pentru Ford este al doilea an consecutiv în care câştigăacest titlu, după ce în 2010 laureatul a fost modelulFord Transit Connect (care se produce şi înfabrica Ford de la Craiova). Anul trecut, cei de la Ford aucâştigat şi titlul de "Car of the Year", prin modelul FusionHybrid, însă pentru 2011 nu au avut în cursă un model pe măsura luiChevrolet Volt.