Primăria Capitalei vrea să acorde gratuitate la transportul public pentru noi categorii de persoane

Autor: Departamentul Social 07 dec. 2018 Știri auto
Primăria Capitalei vrea să acorde gratuitate la transportul public pentru noi categorii de persoane

Primăria Capitalei vrea să acorde gratuitate la transportul public pentru un însoţitor pentru fiecare pensionar din Bucureşti, care să-l ajute la deplasare în drumurile lor, motivul fiind acela că bătrânii au nevoie de sprijin mai ales că urmează condiţii meteorologice nefavorabile.

„Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru un însoţitor/călătorie pentru fiecare pensionar cu domiciliul stabil în Municipiul Bucureşti pe miijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a Municipiului Bucureşti. Însoţitorul beneficiază de transport gratuit doar dacă pensionarul pe care îl însoţeşte are vârsta minim de 63 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani în cazul bărbaţilor şi deţine un card de transport destinat călătoriilor cu însoţitor”, se arată în proiectul care va fi discutat la şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

În expunerea de motive, se arată că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă nu doar din punctul de vedere al stării de sănătate, ci şi al incluziunii sociale, iar „în cadrul măsurilor de protecţie şi asistenţă socială se impune implementarea unui proiect de asigurare a condiţiilor unui trai decent pentru pensionarii la limita de vârstă”.

Potrivit sursei citate, datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că în Municipiului Bucureşti numărul mediu al pensionarilor era, în 2017, 484.450 pensionari, din care un număr de 58.802 pensionari sunt beneficiari ai pensiilor de invaliditate şi deţin conform legii carduri şi facilităţi de transport.

„Ţinând cont de necesităţile de deplasare a persoanelor vârstnice pentru aprovizionarea cu alimente şi bunuri de consum generale, procurarea de medicamente, efectuarea de vizite medicale pentru consultaţii pentru acordarea de reţete compensate şi obţinerea de trimiteri la laboratoarele de analize (…) este necesar ca aceste persoane vulnerabile care au o mobilitate redusă datorită vârstei şi a diferitelor afecţiuni medicale este necesar ca aceste persoane să efectueaza aceste deplasări cu un însoţitor”, mai prevede proiectul.

În expunere se mai menţionează că pensionarii trebuie să facă deplasări şi pentru plata utilităţilor, iar în cazul fenomenelor meteorologice nefavorabile, precum polei, gheaţă, zăpadă, viscol, vânt puternic, este „necesară participarea unui însoţitor care să asigure deplasarea pensionarului în siguranţă”.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide