Răsturnare de situaţie în cazul pedalei Toyota

O anchetă tehnică a Departamentului Transporturilor din Statele Unite relevă faptul că mulţi şoferi care au reclamat accelerări bruşte, se poate să fi încurcat pedalele.

Răsturnare de situaţie în cazul pedalei Toyota Răsturnare de situaţie în cazul pedalei Toyota

Toyota a întâmpinat trei mari controverse, toate având camaceeaşi consecinţă, adică accelerarea necontrolată a modelelorLexus sau Toyota. Prima a fost despre covoraşele careblocau în modul apăsat pedala de acceleraţie, a doua reprezentamecanismul predispus la uzură care se manifesta într-o replieretardivă a pedalei, iar ultima era legat de o posibilăeroare electrică responsabilă pentru accelerări bruşte. Dacăprimele două cauze sunt posibile şi Toyota a întreprins acţiunipentru a le remedia, a treia se pare că nu ar fi din vinaconstructorului nipon.

Astfel analizând mai multedate preluate de pe aparatele de monitorizare amplasate pe maimulte vehicule implicate în astfel de incidente, specialiştii NTHSAau descoperit că nu există un defect electric la sistemul deacceleraţie, conform Wall Street Journal. Mai mult, în cazul accidentelorpuse pe seama accelerării subite, pedala de acceleraţie era apăsatăla maxim, în timp ce frâna nu a fost nici măcar atinsă.Adică, mai specific, este posibil ca şoferii să fi călcatacceleraţia în loc de frână într-un moment de panică.

Există şi un precedent înacest caz, în 1989 în urma plângerilor la adresa a 5.000 deautomobile Audi, Guvernul a cerut un studiu, care a relevat faptulcă şoferii americani au încurcat pedalele în cazul accidentelor.Există şi premisa că aceste "cutii negre" aflate în stadiul deprototip, montate de Departamentul deTransport s-ar putea să nu înregistreze exact ce trebuie şi de aicirezultatele în contradictoriu cu reclamaţiile şoferilor.

În sprijinul ipotezei căerorile umane au condus la unele din accidente, stă şi oînregistrare video deţinută de Poliţia din Sheboygan Falls, în carese vede clar că frânele nu au fost acţionate, stopurilenesemnalând o apăsare a frânei şi că respectabila doamnă aflată lavolan "a dat gaz" în loc să oprească. Investigaţiileadiţionale sunt în desfăşurare şi deznodământul se anunţă foarteinteresant.