Record de autonomie pentru maşini electrice de zi cu zi

Iată că, încet, temerile clienţilor referitor la autonomia scăzută a maşinilor electrice sunt demontate de producătorii de baterii. Recent, în Germania s-a înregistrat un nou record de autonomie pentru maşini electrice.

Deşi în luna mai, un club auto din Japonia a înregistrato autonomie de 1.000 km cu o maşină electrică cu o singurăîncărcare de curent electric, performanţa japonezilor nueste considerată una practică, deoarece vorbim de o maşină specialconcepută pentru această încercare şi care nu poate fi utilizată încondiţii de zi cu zi, de un şofer obişnuit.

Germanii, însă, au luat în considerare în primul rând acestaspect: o maşină electrică pe care să o poţi folosi ca orice altă maşinăconvenţională din zilele noastre. Prin urmare, companiaDBM Energy, din Berlin, a pus la punct un set de bateriilitiu-metal-polimer, pe care le-a montat pe un Audi A2.

Motorul cu ardere internă al maşinii a fost schimbat cu unulelectric, însă, în rest, echipamentul maşinii a rămasacelaşi: 4 locuri, portbagaj încăpător, aer condiţionat,instalaţie audio, airbaguri şi ABS sau scaune încălzite. Prinurmare, o maşină echipa corespunzător standardelor actuale deconfort şi siguranţă. Singura limitare a maşinii este vitezamaximă, limitată la 130 km/h.

Proiectul a fost sprijinit şi de Ministerul Economiei,beneficiind, în Germania, de o promovare susţinută. Iar rezultatelenu s-au lăsat aşteptate: maşina a parcurs, cu o singură"alimentare" cu energie electrică, 605 kilometri, pe untraseu între Munchen şi Berlin. Ceea ce reprezintă un adevăratrecord de autonomie pentru maşinile electrice destinate uzuluicotidian.

Performanţă cu atât mai apreciabilă cu cât, în acest moment,cele aproape 3.000 de maşini electrice aflate în funcţiune înGermania (majoritatea fiind parte a unor programe pilot) nudepăşesc o autonomie de maximum 300 km.

Guvernul german doreşte ca, până în 2020, pe şoseleleGermaniei să circule cel puţin un milion de maşinielectrice, momentan fiind date în funcţiune circa 2.500 destaţii de alimentare cu energie electră.